Берое пропада, а парашутът е скъсан

Иво Стефанов Иво Стефанов

Берое пропада със страшна сила, а парашутът е скъсан. Това най-точно описва ситуацията, в която се намират старозагорци един мач преди края на календарната година. Сблъсъкът със земята (реалността) изглежда неизбежен, а мачът срещу Левски по никакъв начин не може да заблуди. Фактите и числата говорят повече от красноречиво. Резултатите в крайна сметка са показателят за представянето на един отбор, колкото и сурова да е тази истина. Те също са повече от крещящи – Берое е отбор с представяне на борещ се за оцеляване тим в елита, а не за такъв, който може да има, каквито и да е аспирации за място в топ 6, а да не говорим за третата позиция.

И веднага представяме фактите – Берое има едва седем победи от началото на сезона, а пет от тях са постигнати под Аязмото. Тимът е с едва две победи като гост! От тези седем победи, само две са постигнати срещу отбори, които в момента се намират в първата шестица. Три от седемте победи са срещу новаците в efbet Лига. Пет от постигнатите успехи са срещу тимовете, които се намират на последните четири места в класирането на шампионата! Девет отбора имат по-силна атака от Берое! Берое има само една победа, която е постигната с повече от един гол разлика от началото на сезона в efbet Лига. Единствено последните пет отбора в класирането имат повече допуснати загуби от старозагорци в шампионата. Всичко това са факти! Пред фактите и боговете мълчат. И тези факти са само и единствено, за да бъде показана тенденцията, която следва Берое, а тя е негативна и е стремглава към разбиване в пропастта, защото парашутът е скъсан.

Оправдания с това, че се изгражда изцяло нов състав, че липсва реална конкуренция на определени позиции (на някои постове даже липсват титуляри) няма как да важат. Както много добре знаем, мащабните селекции се правят през лятото, няма как да очакваме през зимата Берое да запълва огромните дупки в скъсания парашут с качествени попълнения. И дори такива действия да бъдат предприети и да бъдат взети качествени играчи през зимата, има един голям въпрос – защо скачаш, след като знаеш, че парашутът е скъсан.

В Стара Загора трябва да си дават много ясна представа за това каква зима на тежки решения ги очаква, защото трябва да направят коренна промяна, ако искат да оцелеят.

В Берое трябва да вземат на първо място решение за треньорския пост – дали ще бъде гласувано доверие на настоящия треньорски щаб или ще се търси нов наставник.

В Берое не трябва да виждат Купата на България като някакъв дюшек, който може да омекоти удара при сблъсъка със земята, защото на този етап това са илюзии.

В Стара Загора трябва ясно да си дадат сметка, че времето за експерименти приключи. Впрочем експериментите под Аязмото никога не са били успешни и винаги са завършвали с огромни разочарования.

В Берое са необходими много точни, конкретни и спешни мерки, ако имат намерение да избегнат удара със земята. Ясно е, че сезонът в шампионата и битката за третото място са утопия. Чудесата стават само в детските книжки, но и там все пак следват някаква логика. Купата е мираж, а най-реалната перспектива, но никак не лесно постижима, е седмото място. Берое има нужда от пълна промяна. Нека се започне от зимата, за да бъдат поставени добри основи, на които да може да се стъпи през следващия сезон. Време е да се действа, защото парашутът е скъсан, а има ли резервен?!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още