Пороен дъжд посрещна снощи част от българите на световното първенство в Поклюка. Вчера в словенския зимен център пристигнаха специалистите от треньорски щаб, а днес при вече слънчево време и температура 2 градуса над нулата към тях се присъединиха състезателите.

Всички са минали нужните здравни проверки преди да напуснат досегашния си подготвителен лагер в Италия. Сега в Словения само неизкаралите вируса подлежат на тест, останалите които са го преболедували са освободени до края на сезона.

Българите са настанени в хотел на 2 км от град Блед, който е изолиран за участниците в т.нар. „облак“. Контактите на всички ангажирани с организацията са максимално лимитирани. Утре сутринта нашите национали ще направят първи тренировки по трасетата на Поклюка, след което треньорите ще определят участниците в дебютната дисциплина от световното.

Четирима българи ще застанат на старт в смесената щафета 4х7.5км, първото изпитание от програмата на шампионата е насрочено за сряда в 16 ч. българско време.

Според информации от нашия щаб, всички състезатели са здрави и тренират на пълни обороти. Принудително стопираната подготовка обаче оказа влияние и наруши ритъма в представянето им. За последно Милена Тодорова и Владимир Илиев участваха на европейското в Полша преди седмица, но травми им попречиха да се изявят максимално.

Илиев дори напусна преждевременно шампионата за да се възстанови в лагера на останалите национали в Италия. През декември и януари подготовката на целия български тим бе тотално нарушена заради Ковид-премеждия, които лишиха нашите биатлонисти от участие в два кръга за световната купа миналия месец.

„Принудителната пауза наруши страшно много ритъма и в тренировките, и в състезателния режим. Тези които преболедуваха с по-тежки симптоми сега трудно се връщат в нормалните параметри на работа. Тези пък, които бяха в изолация се обездвижиха от стоене по стаите и още не могат да възвърнат познатия ритъм.

Нещо повече – това дори се оказа причина за някои от неочакваните травми. Предполагаме, че при Владо Илиев продължителният престой провокира болките в коляното, вероятно това е провокирало и травмата на Милена Тодорова в ръката. Пропуснахме участие в две световни купи, това се отрази на ранглистите за квотите през следващата година.

Вече се обсъжда промяна в правилника на Международния съюз по биатлон (IBU), тъй като много нации претендират, че са ощетени от здравните мерки. Въпреки това се надяваме всичко да мине нормално като наше участие в първенството и българските национали да дадат максимума от себе си,“ заяви старши треньорът Александър Касперович.

На световното ще ни представят Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков и Благой Тодев, при жените са Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова. За да се запълни състава за щафетата към тях се очаква да се присъедини състезателката от девическия национален отбор Валентина Димитрова, тя ще пристигне в Словения в сряда, на 10 февруари. Това ще даде по-голяма вариативност на старши треньора Александър Касперович и неговия щаб.

След смесените щафети първенството на планетата продължава със спринтовете за мъже в петък и за жени в събота, плюс преследванията в неделя. Следващият понеделник е почивен ден, после в програмата са насрочени индивидуалните дисциплини(16.02 за жени и 17.02 за мъже), индивидуалната смесена щафета(18.02), класическите щафети(20.02) и шампионатът ще завърши на 21 февруари с масовите стартове.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS