Бившият футболист на ЦСКА Флорентин Петре коментира българо-румънските сблъсъци в Лигата на конференциите, които противопоставят ЦСКА на Сепси и ЦСКА 1948 на ФКСБ.

Румънецът говори пред изданието gsp.ro за престоя си в България и определи кой от двете двойки има по-големи шансове да продължи напред.

- Флорентин, два румънски отбора влизат в битка с два български в Европа. Как виждаш мачовете от Лигата на конференциите?

В последните години Лудогорец държи високо ниво и инвестира много пари. Дава добри условия на чуждестранни играчи, да не забравяме какви големи заплати получаваха и нашите румънци, когато бяха там. Когато искаш успехи, докарваш добри футболисти, уважаваш ги и те се отблагодаряват. Ще бъдат четири интересни мача, като мисля, че отборите са на сходно ниво.

- Те имат ли някакво предимство пред нас?

Може би само като гледам представянето им в момента. Според мен шансовете са равни. Не мога да кажа, че ФКСБ е големият фаворит за мача с ЦСКА 1948. Наистина не мога да го кажа. Искам да погледнете управлението на клуба. Технически директор е Стойчо Младенов, който е бившият ми треньор в ЦСКА. Имам и двама - трима бивши колеги, които са там. Събран е солиден екип.

- Както в Румъния, така и в България има два отбора с еднакво име.

Да... онзи ден някой ми се обади да говорим на тази тема. И там ситуацията е сложна. Уважавам и двата отбора, защото имат привърженици. И в двата състава имам приятели, бивши колеги, бивши ръководители, с които съм играл.

- За ЦСКА, което играе сега с ФКСБ, ли си играл?

Доколкото знам, да. Имаше и пълна неяснота кой държи рекордите, цветове и т.н. Като при нас е... Дори не знаеш кого да обичаш повече. Все пак ЦСКА си е ЦСКА, Стяуа е ФКСБ! Дори не знаеш как да се изразиш, защото ако кажеш, че едните са истински, другите ти скачат на главата. Имам приятели навсякъде, но играх за ЦСКА. Честно казано, не искам да разстройвам никого.

- Българите направиха трансфери за добри пари това лято, това трябва ли да ни плаши?

Кой в Румъния дава милиони евро на играчи? Ясно е, че за Сепси е минус, че се изправят срещу много добър отбор с много добри играчи. С изключително мощен шеф от България, който може да привлече почти всеки играч, който пожелае. Нивото на игра ще бъде много по-високо, отколкото бихме очаквали.

- След периода в Динамо, в ЦСКА ли имаш най-добри спомени от кариерата си?

Там може би бях в най-добрата форма в кариерата си. Там влязох в най-добра форма. Бях на 30-31 години. Вижте кой ми звъни сега!

- Кой?

Шефът на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов. Като приключим интервюто, ще му се обадя веднага.

- Какво би означавало, ако бъдем отстранени от българските отбори?

Като се има предвид къде се намираме, не мисля, че би било голяма трагедия. В тях се инвестират много пари, хората знаят какво е футболът, но смятам, че с тях сме на едно ниво. Ние бяхме по-големи бохеми почти през цялото време. Но те наистина имат добри играчи.

- Ще има по два мача битка, така че трябва да имаме надежда.

Тези хора имат много пари и могат да си ги позволят. ЦСКА се бори до последния кръг с Лудогорец за първенството миналия сезон. Отбор, пред който никой не се е опълчвал така.

- Така е, Лудогорец от години доминира в първенството.

Така е, но и други отбори вложиха пари. Президентът на Лудогорец преди години беше в ръководството на ЦСКА. Отиде в Лудогорец и 12 години никой не го е бил. Това са хората, които трябва да бъдат оценени.

- Какво е България за теб?

Имам много приятни спомени! Спечелихме шампионата, спечелихме Суперкупата, по това време отидохме с Румъния на Европейско първенство, избраха ме за най-добрият чужденец в България. 2007/2008 г. беше перфектен сезон за мен. Имахме красиви изпълнения. Съжалявам, че не стигнахме до Шампионската лига с ЦСКА, защото имахме много добър отбор.

ЦСКА пусна билетите за Сепси и си припомни историческия мач с Нотингам в София

ЦСКА картотекира всички нови за Европа

ЦСКА ще пътува на изток от Черно море, ако отстрани Сепси

ЦСКА възобнови инициативата ‘‘Част от отбора‘‘ (ВИДЕО)

ЦСКА 1948 отива в Дания при успех над ФКСБ

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS