Международна организация: МОК е съучастник на китайските власти в пропагандата по случая „Шуай“

dsport.bg

Международната организация Global Athlete пусна гневно писмо насочено към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах по повод позицията относно китайската тенисистка Пен Шуай.

МОК заяви, че изчезналата китайска тенисистка е жива и е добре

„Международният олимпийски комитет демонстрира пълно пренебрежение към твърденията за сексуално насилие и малтретиране на спортист. Демонстрира безразсъден подход към изчезването на Пен Шуай и отказ да спомене сериозните ѝ обвинения в сексуално насилие. Президентът на комисията Томас Бах и Атлетическата комисия показаха отвратително безразличие към сексуалното насилие и състоянието на спортистките. Радваме се, че Пен Шуай е жива, но потвърждението на МОК за обаждането до тенисистката не гарантира нейната безопасност. Прессъобщението на комисията е вреден опит да се успокоят както заинтересованите спортисти, така и китайските власти. В съобщението им се отбелязва, че Шуай никога не е съобщавал за сексуално насилие и не е изчезнал повече от две седмици. Тези изявления правят МОК съучастник в злонамерената пропаганда на китайските власти и липсата на загриженост за основните човешки права и правосъдие. Бах покани Шуай на вечеря, вместо да гарантира нейната безопасности по този начин само се присмя на тази сериозна ситуация, която, за съжаление, е твърде позната на много спортисти“, се казва в изявлението на организацията.

Шефът на WTA: Видеото, което се твърди, че показва Пън Шуай е “недостатъчно“ доказателство

„Подкрепяме нашето изявление от 19 ноември 2021 г. и призоваваме МОК незабавно да преустанови дейността на Китайския олимпийски комитет, докато на Шуай не бъде разрешено безопасно излизане от Китай и не бъде извършено пълно и прозрачно разследване на твърденията на тенисистката за сексуално насилие. Днешните действия на МОК отново показват, че комисията разочарова спортистите, подкрепя насилствени авторитарни режими и игнорира правата на човека. Спортистите и международната политическа общност трябва да държат комисията отговорна за своите действия“, се казва в изявление на Global Athlete.

Федерер и Надал изразиха загриженост за изчезналата тенисистка

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още