Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проследи на живо кратката програма на участниците в Държавното първенство по фигурно пързаляне за всички възрастови групи. Надпреварата е и официално контролно за определяне на състава на националния отбор за предстоящото Световно първенство. Министър Кралев посети Зимния дворец на спорта късно снощи по покана на талантливата ни състезателка Александра Фейгин и нейната треньорка Ина Лутай.

При жените след кратката програма в класирането поведе Кристина Григорова, която постигна резултат 60.86 точки. Лека неточност при изпълнението остави Александра Фейгин на второ място с 60.52 точки, а след нея се нареди Мария Левушкина с 54.94 точки. Трите са представителки на клуб “Танци на лед Денкова-Стависки”. Победителката ще бъде определена след изиграването на волната програма тази вечер (13.02).

При мъжете лидер е Лари Луполоувър с резултат 64.42 точки. Роденият в САЩ фигурист вече представлява България на големи първенства. Дебютът му беше на Европейското първенство в Грац (Австрия). 21-годишният състезател се подготвя от Андрей и Ина Лутай.

Министър Кралев проведе разговор с Александра Фейгин и Лари Луполоувър, като двамата отбелязаха отличното състояние на леда в Зимния дворец на спорта. През 2018 г. бяха инвестирани 4 млн. лв. в ремонта на съоръжението, което е собственост на държавното търговско дружество “Академика 2011”. Година по-късно беше извършена реконструкция и на тренировъчната зала за 1,4 млн. лв., осигурени по ЕСКО договор. Двете ледени пързалки не бяха ремонтирани основно от пускането в експлоатация на Зимния дворец през 1983 г.

Пред спортния министър председателят на Българската федерация по кънки Татяна Йорданова отбеляза, че зимните спортове на лед се радват на все по-голяма популярност. Само в Зимния дворец се подготвят близо 800 спортисти. Тя приветства идеята за построяването на нова зала по фигурно пързаляне в рамките на комплекс “Червено знаме”. Красен Кралев определи реализирането на този проект като един от основните приоритети за ММС в следващите 4 години. 

Веднага след края на Държавното първенство по фигурно пързаляне националните състезатели започват подготовка за Световното първенство в Швеция. Шампионатът в Стокхолм ще се проведе от 22 до 28 март. България ще изпрати свои участници при жените, мъжете и танцовите двойки. Нашите фигуристи ще се включат и в големия международен турнир за “Купа София”. Домакин на надпреварата ще бъде Зимният дворец на спорта в периода 26 февруари - 3 март. Очаква се в състезанието да се включат 254 спортисти от 16 страни.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS