Един от съотборниците на Йохан Кройф в легендарния отбор на Аякс от 70-те години- защитникът Вим Сурбиер е починал на 75-годишна възраст, съобщиха от клуба. Верен съотборник и близък приятел на Кройф,

Вим Сурбиер беше неизменен титубяр на десния фланг на защитата на Аякс, а и на националния отбор на Нидерландия. Далече от таланта на големия Кройф, Сурбиер имаше дейно участие във всички подвизи на Аякс и Нидерландия.

Притежаваше невероятна скорост, с безкрайна енергия играеше по цялата дължина на терена, той се превърна в ранен пример за модерния десен бек, какъвто е моделът днес за тази позиция. Има три Купи на Европейските шампиони с Аякс, а също така игра и на двата финала на Световното първенство през 1974-а и през 1978-а година, загубени и двата.

В кариерата си е носил екипа на Аякс в продължение на 13 години, през които записва 392 мача. За националния отбор има 60 мача и 3 гола. На страницата на Аякс пише, че "Вилхелмус Йоханес Сурбиер е първият истински модерен краен защитник на Нидерландия". Не се посочват причини за смъртта му, но през май тази година беше съобщено, че Сурбиер е приет в болницата за интензивно лечение, след като е претърпял "голям вътремозъчен кръвоизлив".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS