Трима български атлети, които се подготвяха последния месец в Кения, предстои да се завърнат тази нощ в България. Това са бегачите ни на дълги и средни разстояния Митко Ценов, Милица Мирчева и Йоло Николов, които решиха да се подготвят в африканската държава преди Олимпийските игри.

Потърсихме Митко Ценов буквално минути преди да се качи на първия полет, чиято цел бе столицата на Кения Найроби. Тои заяви, че е подготвен за карантината в България и търси начин да вкара в дома си бягаща пътека, за да поддържа форма.

„Тук положението не е толкова сериозно, даже може да се каже, че тепърва ще започва. За сега са 25 човека болни и двама излекувани. Решихме да се подготвяме тук преди Олимпиадата, защото Кения е една от най-добрите страни за дългите бягания. В България започнаха да се затягат нещата и решихме да избягаме“, каза Ценов.

Той разказа и за свършената работа по време на подготовката. „Подготовката започна много добре, ние и бяхме във форма. Просто искахме в Кения да развием всичко на макс. Вдигнахме километри, обем, тренировките започнаха да стават добре, докато не казаха, че ще затварят летището в Найроби. Това ни поизплаши малко и другите отбори започнаха да се прибират. Турците всяха малко повече притеснение, защото казаха, че ще има полети чак юни. Ние чакаме нашия полет и не е чак толкова строго. Има полети, но трябва да чакаш точния момент“, допълни атлетът.

„В Африка със сигурност има страх. Всички знаете през колко болести са минали – зика, малария, чува, всичко. Страхуват се от още една, защото са беден народ и ще се справят по-трудно от Европа. В Кения реагираха много бързо, защото затвориха стадиони, фитнеси, спря се всичко още преди разпространението“, каза още Ценов.

Той е подготвен за 14-дневната карантина, в която трябва да влезе след прибирането си в България. „Знам, че ще трябва да остана 14 дни под карантина. В момента се опитвам да организирам пътека за бягане, която да вкарам вкъщи. Ако не се подготвям 14 дни за мен свършва всичко. Отложиха се стартовете, но съм оптимистично настроен и съм сигурен, че всичко ще се оправи. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за организирането на този лагер - Община Мездра и общинските съветници, които са гласували 15 000 лв за подготовка, БФЛА и Добромир Карамаринов“, допълни Ценов.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS