Обмислят допълнителни смени във футбола при контузия в главата

dsport.bg

През следващата година във футбола ще бъде изпробвано ново правило, което позволява на отборите да правят допълнителни смени, когато техен играч е със съмнения за травма на главата. Това предложиха експерти от Борда на футболните правила (IFAB). Те препоръчват „всяко състезание, което проявява интерес, да започне тестове на новото правило още идни януари.

„Обединихме се около философията, ако има съмнения за контузия на главата, да се извърши смяна, е най-доброто решение в защита на здравето на футболистите", гласи изявлението.

Важно е да се уточни, че не става дума за временна смяна от няколко минути, докато се установи състоянието на даден футболист, ами за постоянна.

Именно от IFAB предложиха и петте смени на отбор. Това правило се използва в много от първенствата по цял свят, за да се намали риска от контузии след принудителната пауза поради пандемията от COVID-19.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук