Серия А ще бори расизма с...маймуни

Емил Евтимов Емил Евтимов

Серия А стартира антирасистка кампания, в която ще бъдат използвани картини на...маймуни. Постерите с надпис "Не на расизма" показват три маймуни с нарисувани лица.

Произведенията на изкуството ще бъдат изложени в главния офис на Серия А в Милано и идват три седмици, след като клубовете в първенството призоваха за справяне със сериозния проблем с расизма.

Само че използването на картини с маймуни логично доведе до сериозно несъгласие и критика като водещите организации в борбата с расизма заявиха, че това меко казано не е правилният подход.

"Отново италианският футбол оставя света безмълвен. Трудно е да разберем какво са си мислели от Серия А, с кого са се консултирани", заявиха от организацията по антидискриминация Fare. 

"В държава, в която властите не успяват да се справят с расизма седмица след седмица, Серия А стартира кампания, която изглежда като болна шега. Тези създания са възмутителни, те ще са контрапродуктивни и ще продължат дехуманизацията на хора от африкански произход. Време е за напредничавите клубове в първенството да заговорят ясно."

От организацията "Kick it Out" са на подобно мнение: Използването на маймуни от Серия А в тяхната антирасистка кампания е напълно неприемливо, подкопава всякакво положително намерение и ще бъде контрапродуктивно. Надяваме се лигата да преразгледа и да замени графиките на своята кампания."

Някои от клубовете като Рома вече открито се обявиха против постерите.

В последните месеци в Италия имаше много прояви на расизъм към футболисти, а само преди броени дни популярният вестник "Кориере дело Спорт" излезе със заглавие "Черен петък" заедно със снимки на Крис Смолинг и Ромелу Лукаку. Тогава от изданието също казаха, че така акцентират на проблема с расизма, но едва ли много хора разбраха заглавието по този начин.

Рома и Милан наказват „Кориере дело спорт“ заради заглавието „Черен петък“

"Кориере дело Спорт" изуми с расистка първа страница: Черен петък

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още