Европейската федерация по футбол (УЕФА) отмени Европейските първенства за юноши и девойки до 19 години, които бяха планирани за идното лято. Това обявиха от централата, а причината е пандемията от коронавирус.

Юношеското първенство при 19-годишните трябваше да се състои от 30-и юни до 13-и юли в Румъния, а при девойките щеше да се състои в Беларус с начална дата 21-и юли.

Именно румънската столица Букурещ трябва да приеме мачове от Евро 2020 при мъжете, което бе отложено за идното лято. От УЕФА ще обсъждат съдбата на турнира в началото на следващия месец.

„При вземането на тези решения Изпълнителният комитет на УЕФА отбеляза, че с действащите в момента правителствени ограничения на отделните страни пътуването на отбори и организирането на мини-турнири ще се окаже много трудно", заявиха от УЕФА. От европейската футболна централа са провели консултации с националните федерации на страните и те подкрепиха решението.

„Въпреки че е жалко, че през настоящия сезон не могат да се провеждат състезания за младежи, здравето и безопасността на младите спортисти трябва да бъдат приоритетни при настоящите обстоятелства", се казва още в изявлението от УЕФА.

От европейската централа са оптимисти, че ваксинирането срещу COVID-19 ваксини ще протече по план и Евро 2020 ще може да се проведе това лято.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS