Плановете на организаторите на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. за провеждане на някои състезания по плуване в река Сена претърпяха нов провал с отмяната на плуването от тестово състезание по триатлон.

По-малко от година преди Олимпийските игри, които ще се проведат от 26-ти юли до 11-ти август 2024 г., това е поредно събитие в рамките на две седмици, което не се провежда по план заради качеството на водата в реката.

По-рано този месец тестът за плуване в открити води беше отменен, а в събота триатлонът беше сведен до дуатлон, включващ само колоездене и бягане.

Причината за тези неуспехи със Сена е една и съща - високата концентрация на бактерията Ешерихия коли в реката.

Анализите на три проби по протежение на трасето показаха нива, надвишаващи нормативно определената максимална граница от 1 000 CFU (образуващи колонии единици) на 100 мл., определена от Международния съюз по триатлон.

От 2016 г. насам парижките власти са инвестирали 1,6 млрд. евро в река Сена, с едно наум за Олимпийските игри, но преди всичко с цел от 2025 г. реката да бъде подходяща за къпане.

Това включва модернизацията на две пречиствателни станции и изграждането на големи резервоари за съхраняване на вода в случай на проливни дъждове.

Русия и Беларус не получиха покана от Томас Бах за участие в Олимпиадата

Засилени мерки за сигурност по време на Париж 2024

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS