104 години организиран футбол в Габрово

dsport.bg

21 септември е паметна дата за габровския футбол. След Първата световна война в Габрово се завръщат много младежи, следвали в чужбина и имали възможнаст там да тренират и играят футбол. От Швейцария пристига Христо Бобчев и донася първите три купешки топки. От Германия си идват Иван Нанев и Симеон Костов, от Русия - Досю Пеев и Никола Рашеев.

По инициатива на Христо Бобчев и с помоща на дружество "Габровски юнак", на тогавашния колодрум, където сега е завод "Буря", се слагат футболни врати и започват организирани тренировки. Идва и първият официален мач. Срещат се тимовете на Габрово и Горна Оряховица на Колодрума и домакините печелят с 1:0. Събитието се е състояло на 21 септември 1919 година. Това е и датата, която се счита за рождена на организирания габровски футбол.

Съставът от онази първа среща и имената на пионерите и до днес са записани със златни букви в габровския футболен летопис: вратар Сава Михайлов, бекове Иван Нанев и Никола Рашеев, халфове Георги Нанев, Симеон Костов, Никола Вълнаров, нападатели Стоян Нанев, Досю Пеев, Христо Бобчев, Ненчо Димитров и Стоянов. Следват 104 години богата история, написана от множество Ковачи на слава.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ