2 милиарда по-малко за трансфери това лято, отчете ФИФА

dsport.bg

Тазгодишното трансферно лято завинаги ще бъде запомнено с пандемията от коронавирус, която остави своята следа в историята. Футболът, както и света трябваше да преорганизира своето функциониране по най-различни начини, и мнозина да се справят с немалко лишения.

Що се отнася до футболните клубове, ефектът на пандемията е показателен. Липсата на запомнящи се трансфери, както и ниската активност на отборите белязаха изминалото трансферно лято.

Международните трансфери наброяваха над 9000 през миналата година, докато сега те са едва 7424. Броят на футболистите, сменили клубната си принадлженост като свободни агенти, също се е увеличил, като цели 1222 играчи за напуснали своите отбори на свободен трансфер, което е с 25 процента повече от 2019 година.

Поредното доказателство за това е скорошното проучване на ФИФА, което бе публикувано днес. Според него това лято общата стойност на похарчените трансферни суми е с близо 2 милиарда долара по-малко в сравнение с миналата година.

Това не е никак изненадващо, като се има предвид финансовия удар, който дори и най-големите клубове трябваше да понесат. Липсата на приходи по време на паузата, нулевата продажба на билети, загубата на огромни суми от спонсорски договори поради отмяната на преди това определени за излъчване мачове и много други допринесоха за това. Според проучването разходите на отборите за нови попълнения това лято са били сведени до 3.9 милиарда долара, докато по същото време миналата година сумата бе 5.8 милиарда. В опит да бъде улеснен живота на различните клубове по света трансферния прозорец бе удължен с 5 седмици до началото на октомври.

Доста по-различна е ситуацията във футбола при жените, където  последните информации сочат двойно нарастване на общата сума от миналото лято до над 820 хиляди долара за 2020 година.

Европейските клубове очаквано са първенци и през тази година в класацията за  най-голяма похарчена сума, като те допринасят за цели 3.78 милиарда. От тях английските отбори са се разделили с 1.25 милиарда долара за нови играчи, докато хазната на италианските тимове е олекнала с 544 милиона долара.

От друга страна в Азия отборите са изразходили 87 милиона долара, докато южноамериканските клубове са платили едва 25 милиона за нови попълнения, като в замяна са получили 295 милиона.

Въпреки това обаче данните, събрани от ФИФА, не разказват цялата история, тъй като те не съдържат трансферите на играчи в отбори от една страна.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ