23-ма китайски плувци са дали положителни допинг проби преди Олимпийските игри в Токио

dsport.bg

23-ма китайски плувци са дали положителни проби за забранен препарат преди Олимпийските игри в Токио през 2021 г., но са получили разрешение да се състезават, след като антидопинговата агенция на страната е установила, че резултатите са причинени от замърсяване.

Всички плувци са дали положителна проба за лекарството за сърце триметазидин (TMZ) по време на тренировъчен лагер седем месеца преди Олимпийските игри.

Китайската антидопингова агенция е определила, че те са взели веществото неволно и няма да бъдат наказани. 30-членният отбор по плуване на Китай спечели шест медала на Олимпийските игри в Токио, включително три златни. Подробности за случая бяха разкрити от New York Times.

Световната антидопингова агенция (WADA) потвърди пред BBC Sport, че е била уведомена за решението на Китайската антидопингова агенция през юни 2021 г.

WADA заяви, че е "разгледала внимателно" случая и се е консултирала с независими експерти, за да "провери теорията за замърсяване", както и с външен правен съветник. Световната антидопингова агенция e стигнала до заключението, че "не е в състояние да опровергае възможността замърсяването да е източникът на TMZ", спортистите не носят "никаква вина" и обжалването на решението на Китайската антидопингова агенция "не е оправдано".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ