254 мига от историята на Императора

Иво Стефанов Иво Стефанов

254 мига от историята. Мартин Камбуров го направи! Точно месец преди да навърши 41 години той написа част от историята на българския футбол. Стори го на Храма в Стара Загора, с екипа на Берое. Както гласи поговорката, когато фактите говорят, дори боговете мълчат. При Камбуров фактите са в числово изражение и са още по-обезкуражаващи за неговите критици – 254 гола. Рекорд, рекорд, рекорд...

Мартин Камбуров се нареди до величия като Петър Жеков, Петко Петков. 13 септември 2021 година ще остане завинаги в историята на Храма под Аязмото, защото беше написана нова история в българския футбол. Камбуров подобри рекорда от 253 гола на Петър Жеков - друг футболист, вкарал значителна част от головете си на същия този Храм. Първият гол в кариерата на Камбуров е за Ботев Пловдив. На 6 март 1999 г. 18-годишният тогава Мартин се разписва при загубата с 1:3 като гост на Нефтохимик. Почти 23 години по-късно рекордът вече е негово притежание.

Живеем в страна, в която хейтърството е призвание и авторитетите не се зачитат, но Мартин Камбуров заслужава само респект за това, което успя да направи. Написа една голяма част от футболната история. Той си заслужи целият стадион под Аязмото да се изправи на крака пред Императора. Аплодисментите не стихваха, така беше и след последния съдийски сигнал на мача.

Никак не е случайно, че Императора написа историята именно в Августа Траяна! Химията между Камбуров и Берое се получи преди четири години в един много важен момент от кариерата на Императора. Първо бе Императора на Пловдив, след това се превърна в Императора на Стара Загора. Със своите лидерски качества, с непримиримия характер на победител, със своята лоялност, той успя да спечели любовта на цяла Стара Загора и най-вече на малките привърженици на Берое, които са готови да го чакат часове след мачовете на тима, за да се докоснат до своя любимец, до своя идол.

Мартин Камбуров е най-добрият голмайстор за всички времена. Всички суперлативи за нападателя Мартин Камбуров, които могат да бъдат използвани ще са малко за това негово постижение. Той изкачи един футболен Олимп, а пътят му може да не спре само до този рекорд, защото и следващият за най-много изиграни мачове е пред него на хоризонта и само времето ще покаже дали и това постижение, което в момента принадлежи на Георги Илиев няма да смени своя притежател.

Мартин Камбуров на 40-годишна възраст може само да бъде пример за подрастващото поколение, да бъде пример за професионализъм, за дисциплина, за лидер, за непримиримост, за битка. Той е порода нападател и футболист, който скоро няма да видим.

254 вдишвания, 254 мига, 254 гола, колко много и колко запомнящо се.

P.S. Не обичам да сравнявам футболисти, особено играчи от различни поколения. Всеки притежава своето величие и харизма. С едно не мога да се съглася – да се отрича възможността да се напише нова страница от историята. Това вече е факт. Трябва да оценяваме моментите, когато ставаме свидетели на исторически събития.

254! Мартин Камбуров счупи рекорда на Петър Жеков

Бербатов поздрави Камбуров за рекорда

Мартин Камбуров: Горд съм със себе си, огромно напрежение ми падна от плещите

Камбуров пренаписа историята на българския футбол и донесе победата за Берое

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още