67% от английските фенове не харесват ВАР

dsport.bg

Две трети от феновете на Висшата лига вярват, че въвеждането на системата за Видео асистент рефер е направила мачовете “по-неприятни” за гледане. ВАР бе въведен в елита на Англия от този сезон, но е обект на сериозни критики заради честото забавяне, различните решения при идентични ситуации и отменянето на голове за почти невидими засади.

Тези настроения се потвърдиха от социологическо проучване на YouGov, което показва, че привържениците на футбола са недоволни от ВАР. 60% от запитаните вярват, че системата за повторения работи “зле” или “много зле”, докато единствено 27% считат, че тя функционира добре. Средната оценка, която ВАР получава от феновете за работата си е 4 по десетобалната система. Едва 8% от анкетираните казват, че искат системата да продължи да бъде използвана по същия начин, както досега. От друга страна цели 74% заявяват желание ВАР да остане част от английския футбол, но под различна форма. 15% са на мнение, че ВАР трябва да отпадне от английския футбол.

Проучването на YouGov показва и други любопитни настроения. 71% от феновете искат да се сложи лимит на времето, за което ВАР трябва да вземе решение, за да се ограничи забавянето на играта. 73% от анкетираните са на мнение, че телевизионните фенове трябва да чуват дискусиите между съдиите в стаята за повторения и тези на терена. 80% подкрепят използването на екрани до терена от главния съдия.

Анкетата показва, че видеоповторенията във футбола се радват на най-малко подкрепа, сравнено с другите спортове. 73% харесват употребата на тази технология в тениса (ястребово око), 67% в крикета и 63% в ръгбито.

Проучването на YouGov е направено сред 1419 пълнолетни души, които редовно гледат мачове от Висшата лига.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още