8 нови случая с коронавирус в България, обявиха мерки за подпомагане на бизнеса

dsport.bg

Още осем нови случая на коронавирус са регистрирани у нас. За тях съобщи на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

В същото време стана ясно, че държавата предприема редица мерки за подпомагане на бизнеса. Тоя обявиха днес вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на транспорта Росен Желязков.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че 20 милиона лева ще бъдат заделени за медицинските лица, които са на първа линия, както и за подобряване на работна среда, консумативи, транспорт. Ще се удължи срокът за данъчните декларации до 30 юни, посочи още Деница Сачева.

Най-засегнати са търговските обекти, каза Владислав Горанов. По думите му се обсъждат няколко мерки, които не са панацея, но биха могли да смекчат натиска върху бизнеса заради ограниченията - ликвидна подкрепа през Банката за развитие и субсидия от 60 процента от месечното възнаграждение за служители на пострадали бизнеси.

"Това, което искам да предложа като краткосрочна мярка, е тези които са засегнати от ограниченото потребление и имат намерение да съкращават служители - да не бързат да го правят - имаме идея държавата, през осигурителната система, да поеме, вместо безработица, да бъдат предоставени 60% от възнаграждението на служителите. Тази мярка не може да работи до безкрай. Но се надяваме тези мерки да избегнат пика", отбеляза още Горанов. 

Той допълни още, че има резерви, но при по-сериозна стагнация те могат да се изчерпат. "Всички по-дългосрочни проекти могат да бъдат забавени. Обсъждало се е предоставяне на трансфери към политическите партии", добави той.

"Засегнатите от ограничено потребление и искащите да съкращават служители, да канидатстват пред Агенцията по заетостта – държавата да поеме за първия месец от фонда на общественото осигуряване 60 процента от възнаграждението. За да не ги освободят", посочи Горанов.

По време на брифинга стана ясно, че няма ограничаване на движението от и за нито един български град.

Транспортният министър също обяви серия от мерки. "За сухопътния транспорт - „ще гарантираме преминаването на стоки през границите ни“. Групи камиони да бъдат ескортирани", обяви министър Росен Желязков.

"При въздушния транспорт ще бъдат въведени ограничения за Италия и Испания - от 00.00 часа във вторник. Всички, които идват дотогава оттам, ще бъдат поставени под карантина. След това с „България еър“ ще могат да се осигурят изънредни полети до тези дестинации.

В БДЖ към този момент не се преджида да се редуцира движението на влаковете, за да има по-голямо санитарно отстояние. По отношение на автобусния транспорт - предстои да се обсъждат мерките през идващата седмица, вероятно част от автобусите ще бъдат редуцирани, където се припокриват с влакове.

Храна и стоки от първа необходимост в България има налични, заяви икономическият министър Емил Караниколов.

"Заповедта на здравния министър във връзка с борбата срещу коронавируса не е променена", обяви Томислав Дончев. "Ако взетите мерки не дават необходимия ефект, няма да се поколебаем списъкът с обекти, които трябва да затворят, да бъде разширен", добави той.

"Държавата разполага с резерв в наличност - малко над 10 милиарда, обяви още финансовият министър Владислав Горанов. Имаме възможност за краткосрочни мерки", посочи той.

Още новини четете в DNEWS
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още