Абсурдната ситуация с България на ATP Cup: Нашите с най-добри показатели извън четвъртфиналистите

България с най-добри показатели извън четвъртфиналистите на отборния турнир

Емил Евтимов Емил Евтимов

Груповата фаза на ATP Cup официално завърши и по този начин станаха ясни и двата най-добри втори отбора, които продължават към елиминациите. Това са отборите на Белгия и Канада. Белгийците, както добре знаем, бяха част от „българската“ група С и продължават заедно с Великобритания.

Димитров и Лазаров не успяха да класират България на 1/4-финал на ATP Cup

Въртележката между трите отбора пък остави Григор Димитров и компания на едва трето място, макар да имаме две победи и само една загуба от Белгия с 1:2. Това се случи заради съотношението в отделните мачове, което при България е 5:4, а при белгийци и британци 6:3.

Така на практика решителна се оказа дори не загубата от Белгия на двойки, а тази от Молдова. Отпадането ни е още по-болезнено, ако погледнем борбата за двете най-добри втори места. Оказва се, че Белгия и Канада всъщност са единствените втори тимове в групите с по-добри показатели от България, а всички останали четири отбора, завършили втори, са с по-лоши, макар и „лъвовете“ да завършиха трети.

Както се очакваше, повечето втори отбори са с актив от 2 победи и 1 поражение. Белгия е единственият отбор с 6:3 в отделните мачове и така се гледа следващият показател – процент на спечелени сетове. При Канада той е 60%. България пък е с 56,62%, което е по-добро съотношение от останалите втори – Япония, Италия, Южна Африка и Хърватия.

България дори има по-добри показатели от един от първенците в групите Аржентина. „Гаучосите“ завършиха със съотношение 2:1, 5:4 в отделните мачове и процент на спечелени сетове от 54,55%.

Всичко това би трябвало да означава, че България ще завърши на девето място в крайното класиране в първото издание на ATP Cup.

Кои стигнаха до четвъртфиналите на ATP Cup?

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още