Adidas, създадена на днешния ден - 18 август, през 1949 г., е най-големият производител на спортни облекла в Европа и вторият по големина в света след Nike, пише Darik Business Review.

Първоначално компанията е създадена от Адолф Даслер и брат му Рудолф в къщата на майка им през 1924 г. под името Gebrüder Dassler Schuhfabrik („Обувна фабрика на братя Даслер“).

През 1949 г. отношенията на двамата братя се разпадат и Адолф създава Adidas, а Рудолф - Puma, като двете компании се превръщат в основни конкуренти на пазара.

Трите ленти, които са идентификационната марка на Adidas, са купени през 1952 г. от финландската спортна компания Karhu Sports за еквивалента на €1600 и две бутилки уиски.

Бионсе и Adidas слагат край на партньорството си?

Вижте още интересни факти за спортния гигант на 74-ия му рожден ден:

Stan Smith - най-емблематичните маратонки на Adidas, първоначално е трябвало да бъдат кръстени на френската тенис звезда Робърт Хайлет, а не на американския тенисист Стенли Смит.

Има парк в Бостън, известен като Adidas Park сред местните жители, на територията на който не е разрешено да се носят обувки с друга марка, освен Adidas. Всеки, който се осмели да отиде в парка с Nike или Puma, рискува обувките му да бъдат грабнати и окачени на „дървото на срама“, където могат да бъдат намерени безброй чифтове маратонки на други марки.

Adidas почти фалира през 90-те години, след като ръководството й взема лоши стратегически решения.

Въпреки че марката често се свързва с хип-хопа, тя е известна и с иновациите си в света на баскетбола. В интерес на истината, Adidas Superstar е първата баскетболна обувка с нисък силует и изцяло кожена горна част.

Логото, с което марката е известна, е представено за първи път на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Докато текущите колекции на Adidas включват маратонки за почти всеки спорт, първият чифт са маратонки за писта, направени специално за лекоатлети.

Емблематичната рап група Run DMC изпълнява хита си My Adidas на концерт в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк и иска от феновете си да вземат една от техните обувки Adidas и да я вдигнат във въздуха. Изпълнителният директор на Adidas присъства на място и е толкова впечатлен, че предлага на групата сделка на стойност 1 милион долара още там, на място.

Adidas е първата компания, вградила микрочип в дизайна на своите маратонки. Adidas Micropacer разполага с компютърен дисплей, който позволява на спортистите да проверяват количеството изгорени калории и темпото си, наред с други неща.

Ивиците на марката, които днес са най-разпознаваемият й аспект, първоначално са поставени върху маратонките от съображения за стабилност.

Ади Даслер, който създава Adidas, първоначално няма намерение да продава маратонки. В интерес на истината, той е чирак в пекарна, преди да стартира бизнеса си.

Ако бяхме инвестирали $1 000 в Nike преди 10 г.

Adidas съди Payless ShoeSource през 2008 г. за пускането на пазара на чифт маратонки с 4 ивици вместо с 3. В крайна сметка, двете компании се споразумяват за обещетение на стойност 305 милиона долара.

Майкъл Джордан, световноизвестният баскетболист и шесткратен шампион на НБА, почти подписва договор с Adidas, преди да го направи с Nike.

Оригиналните Adidas Superstar първоначално не се произвеждат в Германия, а във Франция. Те са единствените, които включват златно лого на езика на маратонката.

Adidas създава своята линия сандали Adilette, специално за да защити футболистите от болести, от които могат да се заразят под общите душове.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS