Академия ‘‘Христо Стоичков‘‘ ще работи на пълни обороти

dsport.bg

Академия "Христо Стоичков" тръгва на нова скорост от началото на 2022 година, пише вестник „Труд“. Кавалерът на "Златната топка" и Димитър Димитров, кметът на Етрополе, са се заели с амбициозната мисия там отново да се раждат национали. Именно от школа "Христо Стоичков" към първия тим на България тръгнаха Ивайло Чочев, Симеон Славчев, Антон Недялков и Димитър Евтимов. Единствено Божидар Краев се превърна в ябълка на раздора. Освен че бе в Етрополе, а после и в школата на Камата в Барселона, нападателят избяга в Левски. А сега "сините" продължават да дължат на Стоичков около 40 000 евро компенсация по трансфера му в датския Мидтиланд.

Базата в Етрополе е една от най-модерните в България. Напълно покрит стадион за 6000 души е арената на "Чавдар" (Етрополе), който се бори за влизане във Втора лига. Там тренират и играят също момчетата от школата на Стоичков. Освен това има няколко затревени и изкуствени терени. Това е и единствената футболна академия у нас, където децата не плащат нито лев за тренировки и престоя си. Учат в училището на Етрополе.

"В последната година модернизирахме много всичко - коментира Димитров. - Целта ни е да направим една люпилня за таланти. Като човек, който безкрайно обича футбола, искам Етрополе да гради момчета, които да стигнат един ден в националния отбор. Мисията ни е много амбициозна и знам, че това може да се получи единствено с търпение и труд. Христо Стоичков е голям приятел на Етрополе и много се радвам, че е избрал нашия град за своята академия. Няма по-голяма емблема за футбола ни."

От началото на следващата година ще стартират много кастинги за подбор на най-добрите деца от различни възрасти. Когато е в България, и Стоичков обещава да участва, както го е правил много пъти през годините.

"За мен децата са най-големият капитал - коментира Кавалерът на "Златната топка". - През последните години направихме много представяния на моята "История" и в България, и в чужбина. Не можете да си представите колко се радвам, когато някой малчуган ме помоли за снимка с "Топката" или ми каже "Бате Ицо, може ли една снимка?" Академията в Етрополе не е спирала да работи. Но във времето на пандемията беше много трудно да се правят кастинги, футболът дори спря в един момент напълно. Вярвам, че скоро ще забравим за Ковид-19, а с това сме длъжни да дадем едно ново начало."

Новият шеф на школата е Александър Йорданов, който доскоро работи в ЦСКА. На него се възлагат огромни надежди да постави проекта на по-горно стъпало. Освен това е бил 9 години в националния отбор в направление "Детско-юношески футбол".

"В ЦСКА съм бил от 1968 година, шампион съм през 1988-а и пред очите ми излязоха футболисти като Иван Иванов, Иван Караджов и Михаил Александров - разказа Йорданов. - Имам се за успешен треньор, което се доказва с факти. На 63 години съм преценил, че силата ми е в детско-юношеския футбол. След като ме освободиха от ЦСКА, получих предложение от Етрополе. Години наред академия "Христо Стоичков" диктуваше модата при юношите. Знаех, че организацията е много добра и сега го виждам с очите си. Името на Стоичков е като магнит за децата. Впечатлен съм от всичко, което видях в Етрополе - много кокетен стадион, два изкуствени терена с нормални размери, два затревени. Всичко, което е необходимо за добро развитие на децата, е налице. Клубът осигури всички нужни пособия и отлична екипировка. От опит знам, че без условия големи резултати не могат да се търсят. В момента имаме отбор при юношите старша-възраст, при младшата и в подготвителната група. Вече водим преговори за привличане на още млади футболисти. Досега гледахме основно от областта, но ще потърсим и в цяла България. Първият отбор започва на 10 януари подготовка, а академията - на 17.и. Най-важното е, че децата, които идват при нас, са поставени в много добри условия. Освен материалната база най-важното е да имат къде да учат, да се хранят, да спят. Училището е на високо ниво като изисквания и контрол. Имаме общежитие към клуба. Създадени са прекрасни условия. В съседство е ресторантът с отлична храна. Ръководството на "Чавдар" е осигурило всичко безплатно. Децата, които идват и почват да тренират, не дават една стотинка. Екипировки, спане, тренировки и лагери се поемат от клуба. Само комплименти към общината и ръководството на отбора. В България много обичаме да говорим за повишаване на качеството при работата в детско-юношеския футбол. В академия "Христо Стоичков" го виждам не на думи, а на хартия. Нещата се случват наистина и е въпрос на време да изградим отлични футболисти."

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още