Активисти от гражданското движение „Да спасим Борисовата градина” поискаха от столичната Регионална инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) да откаже одобряването на инвестиционния проект за реконструкцията на стадион „Българска армия“. Според вносителите на становището няма Подробен устройствен план, така че строителният дейности не трябва да започват.

„При липса на ПУП стадионът няма устройствен статут и следва да се третира като заварен строеж. Спрямо него е приложим чл.  53 от ЗУТ, според който обектът може да се преустройва вътрешно, да се променя предназначението му и да се ремонтира, без да се изменя външното му очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции. В тази ситуация извършването на основен ремонт (§  5, т.  42 от ДР на ЗУТ), реконструкция (§  5, т.  44 от ДР на ЗУТ) или основно обновяване (§  5, т.  66 от ДР на ЗУТ) е недопустимо.

Анализът на представеното инвестиционно намерение установява, че под „реконструкция“ възложителят има намерение да премахне съществуващия обект и да го изгради отново с различен контур и с изцяло нова конструкция, включително под земята. Това излиза извън определените в закона понятия за основен ремонт, реконструкция и основно обновяване, тъй като представлява нов строеж, който не може да се разреши без действащ ПУП (чл.  137, ал.  3 от ЗУТ). Ако с проекта на ПУП се предвиди ново строителство, то следва да се спазят устройствените показатели по ОУП на СО, които са недостатъчни.

Към момента не е налице действащ ПУП нито за нов, нито за запазване на съществуващия стадион в условията на §  22 от ПЗР на ЗИДЗУЗСО, а двете издадени визи са в грубо противоречие със закона. При това положение, одобряването на инвестиционния проект следва да се откаже на основание чл.  146 от ЗУТ”, алармира част от становището до инспекции по околната среда и водите.

Ювентус, Айнтрахт и Лил чакат ЦСКА, ако стигне до плейоф в Лигата на конференциите

Край на ерата „Жеферсон“ в ЦСКА

Орманджиев пред Дарик и dsport: Никога не е стояло на въпрос дали Саша Илич остава или не

ЦСКА олекна с 11 бона след дербито, Левски бе глобен с 5 хиляди

В Румъния: ЦСКА е предложил на Мирча Луческу директорски пост

ЦСКА започва тренировки за новия сезон на 22 юни

Шагоян благодари на феновете на ЦСКА

Голмайсторът на ЦСКА: Това боли наистина, показахме на всички, че сърцето може да се бори с парите

Национал от ЦСКА: Тежко е, когато се бориш срещу всичко и всички

Защитник на ЦСКА: Заслужавахме да сме шампиони

Жеферсон изравни огромно постижение на Ибрахима Гай

ЦСКА се разправи с Левски след ученически грешки на Андреев, но е облян в сълзи – не е шампион

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS