Много малко истории на младежи, стигнали до мъжкия футбол, могат да се сравнят с тази на Алфонсо Дейвис – футболистът на Байерн Мюнхен, роден в бежански лагер.

Роден е в Гана през 2000г. когато родителите му бягат от Либерия заради втората гражданска война в страната. По-късно семейството се мести в Канада като бежанци, когато момчето е едва на 5г. Футболистът се присъединява към Ванкувър Уайтстрайпс през 2015-та, когато е на 14, а година по-късно дебютира в МЛС. Но пробивът му към големия футбол се състоя през лятото на 2018-та. Тогава шампионът в Бундеслигата Байерн Мюнхен дава рекордните 9,84 млн. паунда за играч от МЛС, като сумата може да нарастне до 16,66 млн. паунда. 
"Когато пристигнах в новия ми клуб, не можах да повярвам къде съм. Първият човек, който видях в съблекалнята беше Ариен Робен. Дойде до мен, стисна ми ръката и ми се представи, а аз си помислих, че точно той няма никаква нужда да ми се представя. Когато се снимах с екипа и качих снимката в Instagram, прочетох коментар, който гласеше, че Матс Хумелс ме следва, но аз него не. Веднага след това го последвах, а той мигновено ми изпрати съобщение, което гласеше: "Добре дошъл, очаквам, да се видим скоро". Аз му отговорих: "Благодаря за добрите думи, нямам търпение да пристигна". След това редица футболисти се свързаха с мен. Първоначално се осъмних, мислейки си, че това не са техните профили, но осъзнах, че са те, след като видях сините тикчета до имената им”, разказва младокът.

Дейвис има два гола в 10 мача с екипа на Байерн. Това лято той отбеляза гол срещу Тотнъм във финала за Ауди Къп след силен удар от около 25 метра. Може би обаче ще е по-добре да бъде даден някъде под наем, за да натрупа опит. Поне това е мнението на специалиста Рафаел Хьонистейн.
“Той разполага със всичко необходимо, за да се превърне в класен футболист, но трябва да работи още. Повече игрово време ще му бъде от полза. Проблемът е, че Нико Ковач инстинктивно залага на по-опитните си състезатели. Ганаецът често попада в групата за повечето срещи, но в големите мачове нещата не стоят по същия начин. Мисля, че клубът ще процедира с него така, както направи и с Филип Лам, Маркус Бабел и Давид Алаба - ще го даде под наем на клуб в околността, където да натрупа опит. Ще бъде добре да прекара шест месеца в отбор, където ще бъде сигурен титуляр. Разполага с редица качества. Бърз е, безстрашен, преодолява футболисти, има ентусиазъм и кураж да играе на различни позиции. Но крачката от Ванкувър до Байерн е голяма. Около Коледа ще е добре да седне на четири очи с ръководството на клуба и да обсъдят възможностите пред него за следващите шест месеца. Може би е по-добре да заиграе в Хофенхайм или Щутгарт, което не е крачка назад, а прогрес”, коментира експертът.
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS