Андрей Кузманов: Съвместните ни дейности правят спорта по-чист, по-почтен и по-етичен

dsport.bg

Министър Андрей Кузманов подписа съвместна декларация за разширяване и развитие на сътрудничеството в областта на младежта и спорта по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизтoчна Европа.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов подписа съвместна декларация за разширяване на съществуващите отношения и развитие на интензивното сътрудничество в областта на младежта и спорта по време на първата среща на министрите, отговарящи за спорт, по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизтoчна Европа (ПСЮИЕ) в Истанбул. Документът е подписан също от министрите, отговарящи за младежта и спорта на Турция, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Албания, Хърватия, Косово, Румъния и Гърция. 

„Аз съм убеден, че с договарянето и подписването на съвместната декларация ще открием още повече възможности за ползотворно сътрудничество и заедно ще допринесем за по-високи достижения не само в областта на елитния спорт и спорта за всички, но и в спортната наука и медицина, борбата с допинга, уреждането на мачове и запазването на почтеността в спорта. Всяка страна допринася за постигането на общите ни цели, взаимното ни сътрудничеството ни прави по-силни и по-устойчиви, а съвместните ни дейности правят спорта по-чист, по-почтен и по-етичен“, заяви министър Андрей Куманов в изказването си на срещата.

Българският министър на младежта и спорта изрази увереността си, че партньорството между държавите по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизтoчна Европа ще се задълбочи и ще бъде ползотворно за всички държави от региона, така както е успешно в други сфери от ПСЮИЕ.

„Наш дълг е да осигурим добро бъдеще на младите поколения и на всички наши спортисти, треньори, спортни организации. Убеден съм, че днес правим крачка в тази посока с провеждането на тази първа среща в Истанбул. Това ще ни помогне да превърнем нашите държави в едно по-добро място за живеене и реализиране на мечтите на всички, свързани със спорта“, посочи още министър Кузманов.

В изказването си той каза още, че в областта на спорта и младежта България поддържа интензивни контакти с всички страни от региона от десетилетия – както на ниво елитен и масов спорт, така и по младежките въпроси. България има подписани 4 двустранни споразумения за сътрудничество с държави от ПСЮИЕ, а 6 са в процес на договаряне. Благодарение на това чуждестранните спортисти са редовни участници в международните турнири в България, както и българските спортисти участват в състезанията в останалите страни. Федерации, клубове и други спортни и младежки организации обменят опит и успешни практики, за което спомага не само географското положение на нашите държави, но и добрите отношения като държави съседки.

По думите му преди 25 години България инициира създаването на това регионално сътрудничество, доказало през годините, че е основният механизъм за формирането на доверие, сътрудничество и добросъседски отношения между държавите в региона. То се превръща в регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция. България е провела три успешни председателства, като последното ознаменува 20-годишнината на ПСЮИЕ.

Срещата в Истанбул бе инициирана от министъра на младежта и спорта на Република Турция д-р Мехмет Мухарем Касапоглу и премина под надслов “Опознаване на съседите чрез спорт”. Министрите обсъдиха още новите възможности, които се откриват пред страните, базирани на регионалното развитие и сътрудничество чрез обединяващата сила на спорта.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още