Английските клубове плащат огромна неустойка на медиите, държащи тв правата

| Англия

Клубовете от Висшата лига могат да бъдат принудени да заплатят огромна такса в размер на 340 милиона паунда на местните и международните медии, държащи телевизионните права за излъчване на шампионата. Огромната сума ще трябва да бъде преведена, дори настоящият сезон да завърши без публика по стадионите.

Ръководители на 20-те клуба във Висшата лига се срещнаха в понеделник, за да обсъдят доиграването на шампионата. Освен това в тема за разговор се превърнало дали да не се изберат няколко стадиона, на които да се изиграят оставащите мачове. Много от клубните представители обаче се изразили против, защото това би било в техен ущърб.

По информация на BBC, елитните английски клубове ще трябва да заплатят и сумата от 340 милиона паунда. Цифрата може да стане още по-внушителна при евентуално прекратяване на сезона. Паричните средства са поискани от медиите, държащи телевизионните права за излъчване на Висшата лига. Причините да поискат такава неустойка е фактът, че мачовете от Висшата лига няма да се изиграят по планираната програма. Другата причина е, че навярно по стадионите няма да присъства публика.

Изплащането на сумата ще доведе до поредните финансови загуби, отчетени от английските клубове. Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс изчислява загуби минимум в размер на 1 милиард паунда за тимовете.

„Информирахме клубовете за ситуацията с телевизиите, притежаващи правата за излъчването на Висшата лига. Очевидно информацията е конфиденциална. Каквото и да се случи, ще бъдат отчетени сериозни загуби за клубове, неизбежно е. Успяхме да нарисуваме и да им обясним какво би се случило при различните развои на събитията – при доиграване на сезона и при прекратяване на сезона, така че  те да имат някаква представа какво да очакват. Не искам да давам точна цифра на загубите, които клубовете ще понесат“, заяви Ричард Мастърс.

 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още