Старши треньорът на Марибор Анте Шимунджа очаква много труден мач срещу Ботев Пловдив в първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Г-н Шимунджа, какви са Вашите очаквания преди мачовете с Ботев Пловдив и каква е ситуацията в Марибор?

Ситуацията в Марибор е нормална. Ние се подготвяме за първия ни официален мач през новия сезон. Очаква ни много труден мач. Ботев Пловдив разполага с много качествен отбор. Ние водим подготовка вече от четири-четири седмици и половина. Свършихме много здрава работа. Надявам се, че ще може да отговори със силна игра на терена, която да отговаря на нивото на Лига Европа.

Как премина подготовката на Марибор и доволен ли сте от работата, която отборът свърши през този период?

Имахме дълъг период на тренировки. Ние не бяхме доволни от резултатите, които постигнахме в края на миналия сезон. Трябва да бъдем много по-добри през новия. Тренирахме много здраво, както вече казах. Благодаря на Господ, че нямаме тежки контузии и всички са готови за предстоящите мачове с Ботев Пловдив.

Все пак имате ли играчи, на които няма да може да разчитате за двубоя срещу Ботев в Пловдив?

Към момента нямаме никакви проблеми от това естество.

Ще бъде ли в състояние Йосип Иличич да играе в предстоящия мач срещу Ботев Пловдив?

Да, ние го броим за мача в четвъртък. Той за последно игра преди осем дни в мача срещу Португалия. Той имаше 5-6 дни ваканция, а вече започна тренировки с нас.

Колко важен е Йосип Иличич за вашия отбор?

Не става въпрос само за Йосип Иличич, но той има много голям опит, притежава страхотни качества. Той знае как ние изискваме отборът да играе. Той е много ключов футболист за нас, но най-важното за мен е, че всички играчи в отбора много добре знаят какво изисквам от тях и как трябва да се представяме на терена. Все пак за нас е добре, че останалите футболисти виждат как един 36-годишен футболист играе на терена с такава мотивация.

Вие сте достатъчно добре запознат с българския футбол, но в Ботев Пловдив през последните седмици настъпиха много промени, много нови лица в състава, наясно ли сте с тях?

Доколкото съм запознат от предишния отбор останаха 10 или 11 човека. Запознат съм с това. Знам, че промениха много от футболистите си през това лято. Но манталитетът на Ботев Пловдив остава същият. Не очаквам да видя нещо изненадващо за мен. Ботев Пловдив е голям клуб. Ботев разполага с много горещи, всеотдайни и изискващи привърженици. Със сигурност ни очаква много труден мач, а ние трябва да покажем, че сме готови за мачовете от Лига Европа, за това предизвикателство и да отговорим на футболния терен.

Ботев Пловдив за първи път от много години ще играе в европейските клубни турнири на своя стадион, пред пълните трибуни. Смятате ли, че това ще бъде някакво предимство за Ботев в първия мач?

Да, но ние също така имаме много горещи привърженици. Знам, че Ботев отвори новия си стадион. Вярвам, че ще бъде истинска футболна атмосфера. Ние трябва да бъдем готови за това.

 Какъв резултат ще бъде добър за Марибор в първия мач в Пловдив?

Ние искаме да отбележим голове, да спечелим всяка една среща. Това ми беше поставено като цел, когато ме назначиха начело на Марибор. Ние не знаем какво ще ни донесе мача, как ще се развие, но ние отиваме в Пловдив, за да спечелим мача. В същото време знаем, че става въпрос за две срещи. Ние залагаме на това, че трябва да бъдем по-добрият отбор и в двата мача, за да продължим напред в следващия кръг на Лига Европа, но както вече казах със сигурност ще бъде много интересно, очакват ни два много интересни мача.

Колко добре познавате Вашия колега Душан Керкез и смятате ли, че той е възможно да направи някои промени в стила на игра, в подхода си за мачовете срещу Марибор, в състава с оглед новите лица, които бяха привлечени в Ботев?

Това ми е трудно да кажа, защото не го познавам лично. Не го познавам достатъчно добре като треньор. Познавам го единствено от мачовете, които играхме с Лудогорец срещу тях. Чух много добри неща за него, защото Рафа Ферейра му е помощник-треньор. Ние работихме заедно с него в Лудогорец. Преди да знаем, че жребият ще ни събере в една двойка да играем един срещу друг в Лига Европа, той ми каза много добри неща за работата с него.

Предимство ли е за Вас, че Марибор е домакин на реванша?

Трудно е да Ви кажа сега. Много зависи от това как ще се развие и как ще завърши първият мач. Но е в известна степен малко по-лесно, ако си домакин в реванша.

Ботев Пловдив прибира 800 хиляди от трансфера на защитник в Италия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS