Арестуван фен на протеста: Не вярвах, че ще видя обединение и заради това си струваше всичко, което преживях (ВИДЕО)

Ексклузивно
Илина Стоянова Илина Стоянова

Христо Атанасов е един от арестуваните фенове след протеста в четвъртък срещу сегашното ръководство на Българския футболен съюз. Той е вкаран в ареста, въпреки че протестира мирно. Става жертва на полицейско насилие, като е удрян по гърба, получава синина на окото и е “окъпан” в лютив спрей. 

Христо говори специално пред Дарик радио и dsport, за да сподели какво се е случило в четвъртък, защо е бил арестуван, ще търси ли правата си в съда и защо му се е напълнило сърцето по време на протеста.

Можеш ли да ни се представиш и да ни кажеш какво се случи в четвъртък вечер?

Аз съм Христо Атанасов. Бях на протеста като фен понеже съм недоволен от управлението на БФС. Първо искам да кажа, че докато отивах натам не вярвах, че ще стане такова обединение между всички фенове и агитки, за което се извинявам, защото подцених феновете. Мислех, че не могат да загърбят различията и егото, но много се радвам, че всички се обединиха и видях с очите си левскар до ЦСКАр и фен на Ботев до фен на Локомотив Пловдив. Всички си помагаха, бяха заедно и за това много се радвам, че това се случи.

Не подкрепям по никакъв начин нито полицейския произвол, който се вижда на всички видеа, нито вандалщините от страна на феновете, но трябва да се разбере, че на всички им е кипнало. Вече 18 години футболът е отнет, страстта на всички фенове е отнета и беше ясно, че ще се стигне до нещо подобно. Аз отидох на протеста, седях си мирно, видях всички работи, които станаха и даже после отивах на мач (б.р. да рита с приятели). Носех футболната си топка и чаках да стане време за мача, за да си тръгна. 

Както си седяхме пред Министерството на спорта, изведнъж от подлеза, ние бяхме точно на стълбите, виждам как от подлеза идват около 100 жандармеристи озверели и бягат към нас. Обърнах се с гръб и тръгнах на вървя съвсем спокойно, за да не ме хванат. Мисля, че първо мен тръгнаха да ме бият в гърба, като там има камери, има видеа и всичко се вижда как започват да бият хората, които просто си седяхме там. Първо ме удариха в гърба с палка, после ме окъпаха с лютив спрей, което беше ужасно, и след това ме удариха с палка в окото. Сложиха ме на земята. Държаха се ужасно с мен, както и с всички около мен. Ние бяхме останали с един приятел, който тръгна да ме снима как ме бият, а те му счупиха телефона с палка понеже го снима. Това стана пред мен. Изведнъж, както лежим на земята, сложиха ни с ръцете на тила, очите надолу. Държаха се ужасно, крещяха ни все едно сме най-големите престъпници в държавата. Ние просто си седяхме мирно. 

Съвсем мирно седяхме и само викахме оставка и гледахме какво се случва. После ни сложиха белезници, мен ме закопчаха с едно друго момче и ни закараха в районното с бус на жандармерията.

Това към колко часа се случва?

В 20:25 часа може би ни задържаха.

След като ви задържаха, какво последва?

Закопчаха ни с белезници, сложиха ни в буса. Докато бях на земята, тогава не са ме били, само в началото ме удариха с палка, като имаше и полицаи, които се опитаха да ни помогнат. Поисках вода понеже много ми лютеше, не виждах нищо и не можех да дишам, имах вода в раницата и исках да си я взема и докато двамата, предполагам единият, който ме би и ме задържа, ми крещяха "гледай надолу, ръцете на тила да не те пребия", имаше един полицай, който ми даде вода да пия и също така им каза "пуснете ги момчетата, те нищо не са направили". И аз си помислих, че може би ще разберат, че е станала грешка и ще ни пуснат, но за съжаление не стана. На един човек до мен, една жена, може би от жандармерията, му е дала вода и му е дала да се изправи. Имаше и хора, които се опитаха да помогнат. Даже се опитаха да кажат на колегите си да ни пуснат, защото очевидно стана грешка. 

След това ни вкараха в бус, закараха ни в районното, там вече ни махнаха белезниците, обискираха ни и ни сложиха в килия. Бяхме 8 човека, като имаше фенове сред нас на ЦСКА и Левски и всички бяха много готини. На пръв поглед като ги гледаш, а и така казаха, че не са правили нищо. И на мен така ми изглеждаше. Не мога да кажа този е хулиган. Прекарахме там 17 часа в килията, бяхме задържани за до 24, като там полицаите и служителите на районното се държаха много добре с нас. Не са ни били, даже си говорихме. Пускаха ни до тоалетна. Дадоха ни храна и вода. Около 15:00 и нещо започнаха да ни пускат един по един. Моят ред дойде в 16:00 и нещо и ми дадоха документи. 

Първо, на документа за задържане пишеше, че съм задържан, защото съм палил контейнер, което не е вярно. На другия документ, който ми е за глобата и за нарушението пише, че ми се налага глоба за хвърляне на предмети и камъни по служителите на реда, тоест са ме държали за едно нещо, а глобата ми е за друго, като и двете не са верни. Как така съм задържан за едно, пък глобата ми е за друго не знам. На всички от килията ни бе наложена глоба 1 000 лева за нарушаване на закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, като имаме и по една година забрана за посещение на спортни мероприятия в България и по света, които ще обжалваме понеже не са верни и основателни. 

Спомена, че ще търсиш правата си в съда. Какво се надяваш да постигнеш?

Надявам се да ми отменят глобата, защото е неоснователна. Задължително ще търся правата си да отменя глобата, защото не съм направил това нещо. Също забраната за мачове ще се пробвам да отменя и ще си търся правата и за телесната повреда, която са ми нанесли, защото по някакъв начин ми вреди на здравето и на психиката. Да не говорим, че цял ден ми загубиха, не можах да отида на работа, притеснявам се сега дали ще ме уволнят и това беше голям стрес за мен и със сигурност ми се отрази както на мен, така и на всички момчета, които бяха в нашата килия. Не искам да оставям нещата така, защото не съм го заслужил по абсолютно никакъв начин. Аз бях един от най-мирните с топката в ръка в една торба и исках да отида после на ритам. Просто исках да си изразя мнението срещу управлението на футбола, който толкова много обичам. 

От полицията заявяват, че феновете са започнали да се бият помежду си. Ти видя ли нещо подобно?

Абсолютно не е вярно това нещо. Искам да кажа, че сърцето ми се напълни като видях фенове с артикули, шалове на ЦСКА, Левски, кръвни врагове до този момент, да си помагат, да се прегърнат и да са един до друг срещу корупцията във футбола и като цяло в държавата ни. Всички загърбиха различията си, бяха един до друг. Нито един не съм видял да удря някого, да му казва лоша дума, както сме свикнали преди мачове. Да си късат фланелките, да си крадат шаловете. Въобще не е имало такова нещо. Видях фенове на ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Черно море. Искам да поздравя хората от Варна. Дошли са до София. Бяха ги задържали. Не ги пускаха час и половина да влязат в София. Не е имало бой между феновете. Искам да поздравя всички, защото се обединиха и наистина ми върнаха вярата в българския дух. Това са съвременните потомци на Ботев, Левски, всички герои, които са се борили за справедливост. Не вярвах, че ще го видя и заради това си струваше всичко, което преживях.

Пак да кажа - по никакъв начин не подкрепям насилието, от която и да е страна под каквато и да е форма. Не трябваше да се палят бусове, не трябваше да се хвърлят павета, камъни, бутилки и полицията не трябваше да бие невинни хора. Не оправдавам и феновете, които правеха тези неща. Трябваше да бъде един мирен протест, но според мен още със забраната за публика на мача беше ясно, че ще стане нещо такова понеже това са фенове - те са едни от най-страстните хора в държавата и просто им е кипнало на всички.

18 години търпим нашият любим спорт да се краде, да се убива. Беше ясно, че ще ни кипне в някакъв момент. Искам да призова, ако има повече протести, да са мирни и от двете страни. Да не стават такива глупости, защото няма смисъл да проливаме кръвта си, защото всички сме българи, всички искаме доброто на нашата държава както полицаите и служителите на реда, така и феновете. Хората, които са виновни за това, са тези, които управляват БФС. Според мен трябва да си подадат оставката и да дойде някой друг.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ