Арсенал обяви загуби на стойност 27 милиона

dsport.bg

Арсенал обяви загуби на стойност от 27,1 милиона паунда за изминалата 2018-2019-та финансова година. Това не се е случвало на тима от „Емиратс“ от 2002 година. В не малка степен финансовите загуби са следствие от поредната година без участие в Шампионската лига за "артилеристите". Това е в контраст с предишния отчет на клуба, който показа около 56 милиона приходи за предишния отчетен период.

Отпадането на Арсенал на 1/16-финалната фаза на Лига Европа може да коства на клуба допълнителни загуби в размер на 60 милиона евро.

Сред другите причини за големите загуби на клуба са големите разходи за заплати на играчи през последните 12 месеца, но редица финансови показатели са пострадали значително поради неучастието в най-престижния европейски клубен турнир.

Отпадането на Арсенал от Олимпиакос ще доведе до очевидна загуба на допълнителни приходи от турнира от телевизионни права.

Освен това Арсенал ще има допълнителни загуби и то в милиони, защото ще трябва да компенсира притежателите на сезонни билети, тъй като двубоите от европейските клубни турнири са част от пакета и при положение, че квотата не бъде изпълнена, те получават компенсация.

Една от най-големите причини за големия спад в период 2018-2019 се свежда до продажбата на играчи, като Арсенал е спечелил едва 122 милиона паунда.

За сравнение клубът похарчи около 140 милиона паунда през миналото лято за новите попълнения Никола Пепе, Киърън Тиърни, Уилям Салиба, Давид Луис и Габриел Мартинели. Тези разходи не са взети предвид в настоящия отчетен период.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още