Ясен Петров: Искрено се надявам младите, които сме извикали, да хванат шанса

dsport.bg

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ясен Петров говори за предстоящите три контроли на тима срещу Словакия, Русия и Франция 

"Десет бяха дебютантите, извикани за първите три мача. В момента също имаме нови хора. Трябва да става постепенно. Ако привлечеш човек прекалено рано, е рисковано от психологическа гледна точка. Трябва да го сложиш на правилното място и той да си хване шанса. Няма ход, който да не е логически. Искам да създам колектив и добра атмосфера. Ние зависим от футболистите. Искам играчите да се чувстват комфортно. 

Навремето имахме футболисти, които израстнаха повечето на улицата. Това са хора, които са играли постоянно, развили са се, държавата ги е изградила. Има пропаст между поколенията. Имаме страхотни таланти, но някъде между 16-17 годишна възраст всичко пропада. Аз искрено се надявам младите, които сме извикали, да хванат шанса", каза Петров в "Неделята на Нова". 

"Не се страхувам от това да играем със силни отбори. Защо да не играеш срещу световния шампион? Това е опит. Ти даваш шанс на хора, които, ако искат, да го хванат този шанс. Това са мачовете. Това са много хубави мачове. Това е страхотен шанс. Моята цел е да направим един колектив. Аз съм наясно с какво разполагаме, но тази игра не е 1:1 а 11:11. Имаш право на пет смени, а сега в контролите имаме право на шест смени. Да, сега имаме проблеми с баража, защото преди контролите поне шест човека ще играят и ще трябва да почиват първия мач. Прекрасна възможност за играчите да си хванат шанса. 

В националния отбор в два мача, ако имаш добро представяне, ще се покажеш пред света. Това е голямата сцена. Имаме добър контакт със селекционера на младежите Александър Димитров. Дори при по-малките има таланти, които играят в чужбина. Въпросът е да се направи едно ядро. Хора, които имат самочувствие, но да са заедно. Във футбола всичко е възможно. Моят оптимизъм никога няма да свърши", добави още селекционерът на "лъвовете". 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още