Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) обяви важни промени, породени от пандемията от коронавирус, които касаят класирането в световната ранглиста.

В новия си вариант, който ще влезе в сила след подновяването на тенис сезона, класирането ще обхване период от 22 месеца (от март 2019 до декември 2020) на базата на резултатите на състезателите. Досегашният традиционен ранкинг обхващаше резултатите на база 52 седмици.

Припомняме, че ранглистата бе замразена на 16 март, няколко дни след преустановяването на тенис турнирите по света.

Според ATP, преработената система за класиране има за цел да постигне следните ключови цели:

• Осигуряване на гъвкавост и справедливост за играчите на всички нива паралелно със съкратения брой точки, налични като част от ревизирания календар за 2020 г.

• Осигуряване на стабилност за играчите, които не могат или предпочитат да не се състезават през 2020 година, поради грижа за здравето и безопасността си.

• Осигуряване на система, която може да се адаптира към допълнителни промени в календара, ако е необходимо.

• Запазване принципа за защита на турнирните точки седмица по седмица през 2021 г., запазвайки мобилността на играчите в класирането.

Така класирането на играчите ще се състои от техните „Най-добри 18“ резултати между март 2019 г. и декември 2020 г.

От ATP съобщават, че временните промени в системата за класиране са направени след консултация с четирите турнира от Големия шлем и ITF. Ако сезон 2021 бъде засегнат от COVID-19, ще бъдат взети предвид допълнителни корекции в класирането.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS