Бялата мартеница е на мода

Димитър Пенев Димитър Пенев

„Бабо, защо има толкова хора в парка“, попита едно малко момиченце на 1 март по обяд, гледайки отдалеч как тълпи се сбират в парка до стадион „Георги Аспарухов“ и с усмивка вдигаха наздравици. „Има мач, баби! Левски и Славия играят“, отговори възрастната жена, която сигурно не се интересуваше от футбол, но явно бе чула в новините по радиото, че предстои най-старото столично дерби. „Кой ще победи“, продължи да любопитства момичето. „Не знам, баби, сигурно Левски ще победи. Дай да ти вържа още една мартеница“, отговори бабата вече леко отегчена от темата „футбол“. Тя върза още една мартеница на момиченцето и го задърпа към друга градинка в квартала, за да може то да си играе на спокойствие.

Левски и Славия също трябваше да си играят на спокойствие, в другата „градинка“ (доста по-огромна). Но стана нещо друго! Защото само единия отбор играеше. Другият беше кисел, нацупен, непохватен! Предвид развръзките в повечето мачове от последните 20 години, най-вероятно бабата се бе оказала права. Но не, този път ролите се размениха. Славия размаза Левски и 2:1 бе най-малкото, с което „белите“ успяха да си тръгнат от „Герена“.

След мача, логично, 99,9% от анализите бяха „как така Левски загуби“ и „защо Левски игра толкова слабо“. Е, остава един 0,1%, в който може да кажем и другата гледна точка. Става въпрос за героите в бяло, които бабата и момиченцето едва ли са чували. Вратар – Антонис Стергиакис. Гръцкият страж, който често предизвиква насмешка в част от феновете на Славия, заради на моменти непохватните си изяви, застана без страх на вратата. Той нямаше много работа, но пък вече може да се похвали с победи на Левски и ЦСКА, в които той е пазил. Не, че е спасил нещо невероятно, но самочувствието му със сигурност ще се вдигне.

Бялата защита въобще не даде да диша на хаотичните нападатели на Левски. Петър Патев, Емил Виячки, Андреа Христов и Милен Гамаков са имена, които едва ли предизвикват някаква еуфория и интерес в обикновения фен. Но четиримата играха като сработена машина. Патев и Христов унищожаваха крилата в синьо, докато спокойствието, което лъхаше от Виячки и Гамаков на моменти дори бе плашещо. Най-силното звено на Славия обаче бе средата на терена. Там Христо Попадийн и Янис Карабельов доказаха, че са царе в отнемането на топки и борбата за първа такава. Пред тях, младият Филип Кръстев, показа супер израстване с няколкото блестящи отигравания, включително и пас в стил Андреа Пирло за първия гол. По фланговете Галин Иванов и Емо Стоев си правеха каквото си искат. А на върха на атаката Ивайло Димитров – Косъма, направи така, че защитата на Левски да не се размине на косъм.

Най-ценното нещо в този отбор обаче е треньорът. Златомир Загорчич просто доказа класа! С 10 българи, някои от тях младоци, с юношески гръцки вратар, с не толкова силен като качества на отделните състезатели тим (имам предвид, че по някой път я ритат с кората или правят спиране тип къс пас, не се сърдете, но се случва), той прави чудеса. Постига победа след победа, трупа точка след точка. А постепенно учи играчите си да си я подават на по-бърза скорост, казано най-просто. И резултатите се виждат – три поредни победи в началото на 2020 година. Почти осигурено място в Топ 6 (макар че има спорове, дали това е успех, заради схемата на първенството ни). Заги призна пред dsport и Дарик скоро, че гледа мачовете през повечето клекнал, защото има болки в кръста. Сега на „Герена“ отново бе клекнал, но не от мъка, а от радост!

Дори бабата, която не се интересува от футбол, би казала браво на Загорчич, на тези момчета в бяло! И на тази агитка, която с бели мартеници дойде в сектора за гости на „Герена“, пя цял мач, подкрепи си отбора! Както и ще го направи срещу Ботев Пловдив, без значение от резултата!

„Бабо, кой победи?“, попита момиченцето няколко часа по-късно. „Славия, баби“, отговори бабата. „Дай да ти вържа още една мартеница“! Но този път тя бе изцяло бяла.

От 1 до 10: Оценките на Стефан Стоянов за играчите на Левски срещу Славия

Славия надигра блед Левски, Косъма попари "сините" (видеоанализ и оценки)

Златомир Загорчич: Заслужена победа, тотално надиграхме Левски

Косъма: Можехме да вкараме още много, тотално надиграхме Левски

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още