Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени ще представят България на Световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия. Стилияна Николова и ансамбълът вече имат квоти за Олимпийските игри в Париж 2024, а на шампионата на планетата в Испания целта е и Боряна Калейн да завоюва такава.

Европейските шампионки Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева ще представят България в индивидуалната надпревара на 40-тото Световно първенство, което ще се проведе във Валенсия от 23-ти до 27-ми август.

България ще търси втора квота за Игрите в Париж чрез Боряна Калейн, която ще представи пълната си програма на шампионата на планетата, на Стилияна Николова са поверени три съчетания - обръч, топка и бухалки, а с лента ще видим Ева Брезалиева. Николова взе квота за Игрите с бронзовия си медал в многобоя на Световното в София миналагта година. 

България ще бъде представена и от действащите световни шампионки при ансамблите Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова при ансамблите, които взеха олимпийска квота също на Световното в София 2022.  

България в индивидуалната надпревара е в поток C заедно с представителките на Германия, Испания, Узбекистан, САЩ, Гърция и др. Българските грации ще стартират с обръч под номер 15 и 17.

Ансамбъл- жени стартира със стартов номер 9 с 5 обръча в група B. Заедно в групата на възпитаничките на Весела Димитрова са и съставите на Израел, Италия, Украйна, Япония, Азербайджан, Полша, Турция, САЩ, Гърция, Мексико и Австралия.

Първите осем на всеки уред от квалификациите, продължават към финалите на отделените уреди, с които ще завършат първите два дни (23-ти и 24-ти август) в индивидуалната надпреварата.

26-ти август е посветен на финала в индивидуалния многобой. За индивидуалния многобой се сумират най-добрите три резултата от квалификациите. 18-те финалистки ще се състезават в две групи: група B, съставена от гимнастички, класирали се от 10-то до 18-то място, ще се изявяват първи. Група А, класиралите се от 1-во до 9-то място ще участват във втората и последна сесия.

Германия и Мексико ще открият състезанието при ансамблите съответно в група А и B. Общо 24 състава ще излязат на килима на 25-ти август в състезание, което ще определи шампионите в многобоя, както и финалистите на 5 обръча и 3 ленти и 2 топки, които ще подчертаят последния ден от състезанието на 27-ми. Първите осем на всеки уред продължават към финалите.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS