България загуби последния си мач от група А на Европейското първенство с 1:3 гейма (25:22, 23:25, 21:25, 17:25) от Италия, след като допусна обрат. Българите финишират трети в групата и продължават към осминафиналите на турнира. Предстоящият елиминационен мач ще се играе в Словения, а в сряда ще се знае със сигурност опонента на нашите. Съперници по всяка вероятност ще ни бъдат словенците, но има шанс и да се изправим срещу Русия. Осминафиналният сблъсък ще се проведе на 21 септември.

Анализ на Инес Павлова минути след края на мача

Йосифов: Има огромна разлика в класите, липсва ни резервна скамейка

Срещата на родните волейболисти с Италия започна чудесно. Нашите стояха по-добре на блок и изпълняваха добър начален удар. След спечеления първи гейм, последваха два, които се решиха от 1-2 точки в заключителните моменти. Четвъртата част заличи напълно добрите впечатления от играта на българите в предходните.

Топреализатор в мача бе диагоналът на България Цветан Соколов, който записа 22 точки. С една по-малко финишира италианецът, който играе на същия пост, Иван Зайцев.

Елементът, наклонил везните в полза на „скуадра адзура“, е блокадата. До средата на третия гейм имаше равенство на този показател, но статистиката показва, че в края на двубоя успешните блокади са 14 за Италия срещу 8 за България.

Как се разви мачът хронологично:

ПЪРВИ ГЕЙМ: България започна мача с 4 поредни точки след добре насочен сервис на Гоцев и блокади на Цветан Соколов и Виктор Йосифов (4:0). Грешка на Олег Антонов и българите имаха аванс от 5 точки (7:2). Нашите играха много концентрирано, бяха безгрешни на контраатака, когато получиха възможност, и разликата набъбна до 6 точки (9:3). Докато в началото на срещата само българският блок бе ефективен, постепенно и италианският заработи. Италия съумя да съкрати преднината ни до само 1 точка при 17:16, но последва мощен сервис от нашите национали. Ас на Гоцев направи резултата 20:17, последваха директни точки от начален удар и на Соколов, и на Скримов за 24:19. Италианците спасиха 3 геймбола, но България затвори първата част с 25:22 след безпощадна атака на капитана Йосифов през центъра.

ВТОРИ ГЕЙМ: Изключително равностойна втора част, която вървеше точка за точка до заключителните ѝ моменти. Тодор Скримов, Цветан Соколов и Виктор Йосифов бяха почти безгрешни в нападение. Първата по-отчетлива разлика дойде в полза на България (10:8) след ас на Гоцев и блокада на диагонала ни Соколов, но резултатът бе изравнен при 11:11. Директна точка от сервис на Иван Зайцев даде преднина на Италия при 16:14 и селекционерът Силвано Пранди поиска прекъсване на играта. Настъпи ново равенство при 16:16. Последва спорно съдийско отсъждане, което разконцентрира българските волейболисти за един миг и италианците се възползваха, като се откъснаха с 3 точки (19:16). Съперниците ни успяха да се измъкнат от няколко трудни ситуации и задържаха аванса до 24:21 за тях. Родните волейболисти спасиха 2 геймбола, но загубиха гейма с 23:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ: Третата част много наподобява втората. За пореден път геймът започна точка за точка и се реши в заключителните му моменти. Италия все пак стартира малко по-успешно, губейки с 2:3, поведе с 5:3 след три поредни точки. Блокада на Гоцев изравни резултата (9:9). Италианската блокада очаква топки най-вече към Цветан Соколов и го хвана за 14:12. Диагоналът ни направи ас, изпълни нов бомбен сервис и България поведе с 15:14. Последва рязък спад в българската игра. От следващите 9 точки, само 2 бяха спечелени от нашите. Силвано Пранди използва и 2-та си таймаута, но не успя да промени нищо на игрището. Италия измъкна и този гейм (25:21), за да поведе с 2:1. Цялата италианска атака се ръководеше от обичайните заподозрени – Османи Хуанторена и Иван Зайцев.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ: В четвъртата част Пранди заложи на 20-годишния посрещач Георги Петров вместо Мартин Атанасов. България започна ужасяващо и губеше в резултата с 4 точки още при 1:5. Преднината на Италия се увеличи при 11:6, което накара селекционерът ни да поиска прекъсване. Последваха нови 2 италиански точки за 14:6. Тук някъде изходът от мача бе ясен. Пранди извади Цветан Соколов и Георги Сеганов от игрището. Срещата определено се доиграваше. С толкова комфортна  на всички им бе ясно, че идва неизбежният край. Италианците затвориха гейма с 25:17.

За България стартираха: разпределител – Георги Сеганов, посрещачи – Мартин Атанасов и Тодор Скримов, центрове – Виктор Йосифов (К) и Светослав Гоцев, диагонал – Цветан Соколов, либеро – Теодор Салпаров

Селекционер: Силвано Пранди

За Италия стартираха: разпределител – Симоне Джанели, посрещачи – Османи Хуанторена и Олег Антонов, центрове – Симоне Анцани и Матео Пиано, диагонал – Иван Зайцев, либеро – Масимо Колачи

Селекционер: Джанлоренцо Бленджини

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS