България с рекорден брой лицензирани ФИБА статистици

dsport.bg

35 представители на статистическата гилдия преминаха успешно лицензионния процес на ФИБА, който се проведе в последните две седмици. Това нарежда БФ Баскетбол и България сред първите 5 баскетболни федерации в света по брой лица с ФИБА стандарт.

ФИБА лицензът е най-високото ниво на сертифициране за баскетболните статистици в света към момента. Броят на лицата, които вече имат ФИБА сертификат е рекорден за България след въвеждането на лицензионната система през 2015/2016.

От ФИБА поздравиха кандидатите и изразиха задоволство от работата на федерацията и Мениджър статистика: „Поздравяваме Ви за постигнатите резултати. Изглежда че в България има солиден екип, който гарантира качеството на работата в най-елитното първенство и по време на международните срещи от календара на ФИБА, на които България е домакин. Налице е ядро от квалифицирани статистици, които да надграждат и да привличат нови такива. Надяваме се да продължавате добрата работа и за напред.“

ФИБА лицензионният процес за баскетболни статистици включва няколко стъпки – онлайн платформа за обучение с редица мини тестове след всяка част; тест след края на обучението; задача за самостоятелна работа, която включва откриване на специфични критерии в баскетболна среща; участие в уебинар/семинар с един от 10-те ФИБА инструктори по статистика в Европа, и финален тест.

Статистиците трябва да демонстрират отлично познаване на статистическия правилник на ФИБА и прилагането на критериите, както и задълбочени умения по работа с официалното приложение за водене на баскетболна статистика у нас – ФИБА Лайв Статс.

За да бъдат в листа с потенциални кандидати за ФИБА лицензиране, статистиците трябва да отговарят на определени условия и изисквания – да имат минимум 5 години опит и/или определен брой мачове практика зад гърба си или да работят в най-високото първенство в държавата.

За сезон 2020-21 у нас бе взето официално решение НБЛ-статистиците да имат ФИБА лиценз, защото се очаква това да е нивото на обслужване по време на мачовете в първенството. ФИБА лицензът се подновява на всеки 2 години.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ