Българин на 91 стана световен шампион по плуване за ветерани

Ирина Русева Ирина Русева

Танчо Тенев на 91 години стана световен шампион по плуване за ветерани на първенството в Гуангджу, Южна Корея. Той е първи на 50м свободен стил и втори на скок от 3 метра. България е представена от 12 участника, сред които най- възрастен е Танчо. В актива ни има още медали, но постижението на Тенев впечатлява. Шампионатът продължава, настроението в българския лагер е отлично.

Тенев е безспорната звезда и е пример за дух и енергия, пред които годините нямат значение.

Танчо Тенев е от Бургас, като през 1995 г. идва да живее в София.

Ветеранът е бивш военен, като се е пенсионирал с чин подполковник. Има син и дъщеря, които са били състезатели по плуване.

Спортният му път започва рано. През 1952 г. става шампион по бокс и лека атлетика и втори на акробатика.Тогава завършва и военното училище.

Печели още редица медали по стрелба с лък. С плуване започва да се занимава относително късно - през 80-те години на миналия век. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още