Барса се произнесе по обвиненията срещу Лапорта за реновирането на стадиона

dsport.bg

Ръководството на Барселона категорично отхвърли обвиненията, според които президентът Жоан Лапорта е нарушил правилата на самия клуб, когато е подписал договора за развитие на стадион "Камп Ноу".

Проектът „Espai Barca“ беше одобрен за първи път през април 2014-а година, когато членовете на събранието гласуваха за започването на мащабна работа по модернизирането на самия стадион и района около него.

Допълнително допитване през април 2021-а година потвърди първоначалното решение и гласува максималният бюджет да бъде увеличен до 1.5 милиарда евро. Това ще доведе до увеличаването на капацитета на стадиона с още 6 хиляди места или вместимост за 105 хиляди зрители плюс поставянето на подвижен покрив, а още 40 хиляди квадратни метра земя от прилежащите територии ще бъде облагородена.

Cъобщение по-рано този месец гласеше, че турската компания Лимак ще отговаря за подобряването на стадиона, но в статия от вестник Ел Конфединсиал се твърди, че тази фирма е трябвало да бъде извадена от бизнес-конкурса по въпроса. Също така се допълва, че Лимак не е трябвало да бъде изобщо допусната до участие в конкурса, тъй като не може да предостави доказателства за изграждането на стадион с капацитет над 40 000 през последните 10 години и не е представила най-малко две препоръки за сгради, построени в Испания за повече от 150 милиона евро стойност за същия период.

Вестникът предполага, че подобно решение излага на риск лиценза за строеж, който трябва Барселона да получи от местния Градски съвет. Но клубът настоява, че обвиненията са неточни, обяснявайки "нов тръжен процес", на който е взето решението, датиран от 1 септември 2022-а година.

В много дълго изявление, публикувано от клуба днес, се казва: "Барселона иска да опровергае публикацията във вестник "Ел Конфиденсиал" от 23-и януари 2023-а година със заглавие "Лапорта наруши правилата на Барса, за да възложи работата на Камп Ноу на турската компания "Лимак".

В писмото има отделени пет специфични момента, срещу които пише "НЕВЯРНО", като в повечето точки се подчертава, че Барселона е стартирала нов тръжен процес от 1-и септември миналата година.

Също така в изявлението се казва: "Спецификациите на офертите за работата по преструктурирането на "Камп Ноу" бяха обявени на всички компании, които подадоха оферти и влязоха в сила от 1 септември 2022-а година. Условията, изложени в него, не установяват изискване за кандидатстващите компании да са построили футболен стадион с повече от 40 000 места или две конструкции в Испания.

"Преди този тръжен процес, имаше друг – започнал през 2017-а година и приключил през 2020-а чрез официално съобщение на портала за доставчици и партньори за Барселона и разпратен до всички участващи в процеса компании към онзи момент. Новият тръжен процес започна през септември 2022-а година, чийто резултат беше проектът да бъде присъден на ЛИМАК като най-добре оценена компания. Няма нарушение на правилата и условията, тъй като те са свързани с новия тръжен процес, който е от 1 септември 2022-а".

Също така в изявлението се допълва, че документът, на чиято база е написана статията на вестника, е от 2017-а година и по никакъв начин не отговаря на променените процедури.

"Разрешението за строеж по никакъв начин не е изложено на риск, защото лиценза е издаден на Барселона като инициатор на строителството, а не на строителната компания", завършва опровержението на каталонския клуб.

Тер Стеген е №1 при спасяванията в Европа този сезон

Добри новини за Шави – трио на линия за Купата

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ