Бившият президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу публикува писмо чрез агенцията EFE, в което се защитава от нападките на Жоан Лапорта. Настоящият силен човек в клуба обвини Бартомеу и неговият борд на директорите за плачевната финансова криза при каталунците, която в крайна сметка доведе до напускането на Лионел Меси. 

Финансовото състояние на Барселона се подобрява

Барса умолява ключови играчи да намалят заплатите си

„Уважаеми господин президент,

След последните ви изявления и тези на някои членове на вашия съвет на директорите се чувствам длъжен да се обърна към вас, за да уточните някои изявления, да изясним отговорностите и да поискаме от вас като президент незабавни действия срещу ситуации, които сериозно засягат за подвеждане и манипулиране не само образа на клуба, но и на Съвета на директорите, който имах честта да председателствам почти седем години.

1) На първо място, напомняме ви, че поискахте от Общото събрание на предприемащите членове, проведено на 20 юни, за одобряване на счетоводните отчети за финансовата 2019-20 година, формулирани от нашия съвет на директорите, под безспорния аргумент, че ликвидацията вярно отразява икономическото, финансовото и патримониалното състояние на ФК Барселона към 30 юни 2020 г.

Одобрението с мнозинство на резултата от одита 2019-20 също потвърждава резултата от мандата от юли 2010 г. до юни 2020 г. Мандат, иницииран от Съвета на директорите на президента Сандро Росел, с баланс от положително увеличение на собствения капитал от 193 милиона , с изключение на загубите, причинени от пандемията от 14 март до 30 юни 2020 г., които според Кралския указ 1162/2020 от 22 декември няма да се считат за отрицателни икономически резултати през годините, засегнати от Covid-19 за изчислителни цели на гаранцията.

Без да изваждаме тези загуби от Covid от 97 милиона, въпреки че те също представляват увеличение от 96 милиона и нетна стойност за клуба от 35 милиона, като се има предвид, че започнахме мандата през юли 2010 г., с отрицателен собствен капитал от 60 милиона евро . Сега ситуацията е много по-различна от тази, която се случи през 2010 г., когато загубите от 80 милиона (сезон 2009-10), дадоха отрицателен резултат от мандата (2003-2010) от 47,6 милиона евро. Тези отрицателни резултати бяха катастрофално наследство, което вашият съвет ни остави.

Поради тази причина при прилагането на регламентите, произтичащи от Седмата допълнителна разпоредба на Закона за спорта от 1992 г., беше задължително да се представи на събранието от октомври 2010 г. гласуването за започване на съдебен иск за строга отговорност за замяната на загуби, а не по наша воля, тъй като по заинтересован начин това се обясняваше зле, ако не чрез спазване на закона.

2) По отношение на отговорностите на моя съвет на директорите през финансовата 2020-21 година, както добре знаете, предвид изненадващата позиция на Procicat да разреши свикването на вота на недоверие в неделя, 1 ноември 2020 г. на „Камп Ноу“ решихме да прекратим работата си. Не искахме да изложим здравето си на риск или в ситуация на нарушаване на общинския затвор, ограничението на мобилността и сглобяването, разпоредено от правителството на Generalitat в четвъртък, 29 октомври, само три дни преди гласуването на 110 000 човека. 

3) В резултат на уволнението на нашия съвет на 27 октомври 2020 г. беше невъзможно да продължим да вземаме решения, насочени преди всичко към избягване на въздействието на огромните загуби, очаквани вследствие на тревожното намаляване на доходи, причинени от пандемията, които досега не са позволявали на "Камп Ноу" да се отвори отново и допреди няколко седмици не са позволявали отварянето на музея Camp Nou Experience, Camp Nou Megastore и останалите магазини. Говорим за невъзможността да се направят ефективни 43% (приблизително 375 милиона евро) от приходите за сезон 2020-21.

Както е известно, нашият съвет на директорите е посочил 21 март 2021 г. като дата на избори, в законоустановения срок на края на мандата, което би ни позволило в този случай да се изправим и да приемем пълната ликвидация на сезон 2020-2021, каквото беше нашето желание, изпълнявайки необходимите решения, за да избегнем достигането на текущото финансово положение. Ние щяхме да носим единствена отговорност за затварянето и последствията от него. Решения, които новият съвет не е взел през тези месеци, показващи бездействието му.

4) От 14 март 2020 г., началната дата на тревожното състояние и пълното закриване на клуба с последвалия неочакван и внезапен спад на доходите, както беше наше задължение и с най -голяма загриженост, от първия момент, нашият Борд прилага невъзстановимо намаление от 12% на заплатите към всички играчи, треньори и спортни специалисти на клуба, с ефект през сезон 2019-20, което служи за облекчаване поне отчасти на спада на доходите.

В края на лятото на 2020 г., с информацията, предоставена от Procicat, беше постигнато съгласие да се предложи на същите играчи и треньори отлагане на изплащането на заплати въз основа на очакваното постепенно завръщане на обществеността на Camp Nou и туризма в нашия град, прогноза, която се очакваше от февруари 2021 г. Прогнози, които не бяха изпълнени и че според нашия план, ако съоръженията бяха затворени до юни 2021 г., беше необходимо да се приложи ново намаляване на заплатите, при този случай с 20% (около 90 милиона), за сезон 2020-21.

Нашият съвет вече не беше там, за да предприеме необходимите и спешни корекции. Това е решение, което може да бъде взето само от новия входящ Съвет на директорите след изборите, но от тяхна страна няма действия.

5) По същите причини, от април 2020 г. стартирахме проект, състоящ се във влизането на стратегически партньори до 49% за съвместната експлоатация на четирите търговски активи, които не са пряко свързани с приходите от спортни състезания:

- Barça Licensing and Merchandising (BLM) - мрежа от магазини за комерсиализация на облекло и лицензи за продукти.

- Barça Studios: най -подходящият център за спортни цифрови иновации в световен мащаб, чрез съдържание, големи данни и аудиовизуална продукция.

- Barça Innovation Hub: платформа за насърчаване на научни и технологични изследвания, прилагани към спорта и знанието.

- Barça Academy: около 50 учебни центъра по света, на цялостния модел на обучение за футболни спортове и ценности.

Успяхме да финализираме поверителното досие и преговорите, започнати с общо четири заинтересовани компании: Blackstone, консорциумът Investindustrial, Elysian и Fanatics , Abry Partners и Artos. Наясно съм, че Управителният комитет ви е прехвърлил писмата за намерения (LOI) до вас чрез Goldman Sachs, но няма реакция от вашия съвет в това отношение.

В случай, че вашата директива го е одобрила, това би означавало минимален приток на капитал от 220 милиона с цел намаляване на загубите на доходи поради Covid, че без абонаменти, билети, музеи, футболни училища, магазини, екскурзии и т.н. през целия сезон 2020-21 те биха могли да бъдат около 375 милиона.

Ако към тези 220 милиона бяхме добавили необходимото намаление от 20% (90 милиона) от договорите на играчите, съществено от март 2021 г., когато бяха потвърдени най -песимистичните очаквания, на този етап съотношението на заплатите, отбелязано от Ла Лига, щеше да бъде изпълнено, даващ възможност за регистрация на играчи. И с възможния доход от 270 милиона от споразумението на Лигата с CVC, днес бихме говорили за практически нулево ниво на афекта поради загуби на доходи поради COVID'19.

Освен това оставихме на масата, логично при одобрение на партньорите, влизането на ФК Барселона в привличането на клубове, популяризиращи Суперлигата, което би означавало нетен вход от 350 милиона през месец май 2021 г. Веднъж това означаваше растеж на футболния пазар, където клубове, като нашия, които не са SAD, губят битката срещу клубната държава или срещу властта на Висшата лига, с параметрите на нейната експлоатация, нечувствителни към социалната ко-собственост, на която ние феновете на Барса се радваме.

6) Очевидно е, че нашият съвет на директорите е изцяло отговорен за спортното планиране за сезон 2020-21, но в никакъв случай не успяхме да изпълним пановете и икономически действия. Както беше показано, беше абсолютно необходимо да се предприемат действия срещу евентуалното увеличаване на въздействието на пандемията под формата на изключителен спад на доходите, неизбежно намаляване на размера на заплатите, което Вашият съвет би могъл да приложи. В този смисъл и преди споменатата ни оставка, ние започнахме и настроихме масата за трудови преговори, за да се изправим пред ужасното въздействие, което Covid имаше върху клуба.

Липсата на реакция и действия на неговия съвет на директорите за подобряване на този баланс през сезон 2020-21 е изненадваща, въпреки че е напълно наясно с икономическото и финансовото състояние на нашия клуб, много преди да спечели изборите, когато Управителната комисия, в няколко срещи, Лапорта го изложи пред всички кандидати.

Изненадващо е и решението му да опрости 16.5 милиона на Неймар в рамките на съдебно дело, в което очакванията бяха в полза на ФК Барселона. Одиторът в никакъв случай не се задължи да предостави каквато и да е сума. Защо взехте това решение в разрез с интересите на Клуба?

7) Няма да съм този, който отрича или не признава, че положението на ФК Барселона, поради пандемията, е било и е сложно и с огромни трудности, особено извлечено от масата на заплатите, която стигаме до позволените граници от Лигата, да се опита да удължи и поддържа най-добрия футболен отбор в историята за 13 години и да може да се конкурира с отборите на Висшата лига и други клубни държави с практически неизчерпаеми ресурси.

Беше необходимо да се съчетаят с все по-високите оферти за нашите играчи. Тази цел е колосално и продължаващо усилие за увеличаване на приходите - усилие, което, от друга страна, ни накара да бъде признат от престижното икономическо списание Forbes като най -ценния клуб в света през 2020 г. и от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) като най-добрият отбор на десетилетие 2011-2020 г., заслуги, приписващи се на всички хора, които преди и след нашето време във ФК Барселона са работили и ще продължат да работят за поддържане на това съвършенство.

8) В родовата област и в съответствие с мандата, даден от партньорите на референдума (2014 г.), ние също приветстваме отличната новина, която представлява за ФК Барселона, отхвърлянето на малкото твърдения, повдигнати срещу Испания Барса - одобрени от всички групи на пленарното заседание на Общинския съвет в Барселона (с изключение на CUP) - което представлява окончателната и безупречна зелена светлина за обработка на разрешения за строеж. Също така за възможната приемственост на плана за финансиране с Goldman Sachs на абсолютно необходим и спешен клубен проект, който вече започна със строителството на стадион "Йохан Кройф" и разрушаването на Miniestadi. Накратко, одобрението на изменението на общия градски план (MPGM) е дело на пет години и поредица от градски и квартални споразумения, всички те са утвърдени от Общинския съвет на Барселона.

9) В заключение, това съобщение ще служи за изясняване на следните точки:

- Общото събрание на ангажиращите членове на 20 юни, с вашето искане за положителен вот, одобри сметките за сезон 2019-20 с ползи от нашия мандат (2010-2020) от 96 милиона (193 милиона без covid19) и положителен нетна стойност 35 милиона.

- Ние винаги работим съзнателно и спазваме съотношението на заплатите на Лигата и финансовия лимит на УЕФА за феърплей, за да останем конкурентоспособни срещу Висшата лига и клубовете, подпомагани от държави, срещу които очевидно сме в неравностойно положение.

- Като пряка последица от уволнението ни, причинено от непреклонността на Procicat, не успяхме да приложим икономическите и финансовите мерки (Barça Corporate, намаление на заплатата, евентуален бонус от Super League и /или La Liga-CVC споразумение) срещу 375 милиона намаление на приходите поради въздействието на Covid, мерките, които вашият нов съвет би трябвало да приложи.

- Нашият съвет, който напусна поста си на 27 октомври 2020 г., по никакъв начин не носи отговорност за икономическото и финансовото уреждане на финансовата 2020-21 година.

- Обявените загуби от 487 милиона са изненадващи в сравнение с намаляване на приходите от 375 милиона. Те трябва да бъдат обяснени подробно на всички партньори. Надявам се да не е като през 2003 г., когато се опитахме да осигурим като загуби балансовата стойност на предстоящата амортизация на определени играчи. Не забравяйте, че тогава това не беше решение, прието от провинциалния съд на Барселона.

- От друга страна, ние имаме пълна спортна отговорност в резултат на планирането на всички секции на ФК Барселона, с доста добри спортни резултати, особено доволни от приноса на кариерата.

- Оставяме Espai Barça одобрен и напълно утвърден от Общинския съвет на Барселона.

10) И накрая, аз ви моля да публикувате и възможно най-скоро подробните резултати от одита и/или дължимата проверка и, ако има такива, точната информация, до всички партньори за нередностите, които уж посочвате, за да се избегнат спекулации и подозрения относно "предполагаеми престъпни" действия, а също и да се избегнат заинтересовани и пристрастни течове в медиите.

В случай, че открия признаци на нередовни действия, които, разбира се, нито съм разпоредил, нито съм знаел, обещавам да бъда първият, който ще приеме съответните правни мерки, за да ги изясни, и ако е необходимо, ще накажа тези незаконни предположения. Моята воля в това отношение остава същата, за да предложа на членовете максимална прозрачност.

Сърдечно,

Хосеп Мария Бартомеу"

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS