Бекеле остана на 2 секунди от световния рекорд в маратона

Емил Евтимов Емил Евтимов

Етиопецът Кенениса Бекеле остана на едва 2 секунди от световния рекорд в маратона, печелейки състезанието в Берлин за 2:01:41 часа.

Бившият олимпийски шампион на 5 и 10 хиляди метра остана изключително близо до постижението на Елиуд Кипчоге от 2:01:39, поставено на същото трасе преди година.

"Много съжалявам. Нямам късмет. Но все още мога да го направя. Няма да се откажа", заяви след постижението си Бекеле, който направи втория най-бърз маратон в историята.

Кипчоге не участваше в състезанието, тъй като се подготвя за новия си опит да измине маратонската дистанция за под 2 часа, на 12 октомври във Виена.

До момента Бекеле имаше най-добър резултат от 2:03:03, поставен отново в Берлин през 2016-а. Той бе на секунда пред темпото на световния рекорд на половината дистанция.

Втори завърши Бирхану Легезе - на минута и 7 секунди зад Бекеле, което е третото най-добро време в историята. Сисай Лема е трети на още 48 секунди назад, с което допълни изцяло етиопската почетна стълбичка.

При дамите Ашете Бекере спечели с 2:20:14, побеждавайки друга етиопка в лицето на Маре Дибаба с 8 секунди след финален спринт.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още