Бенфика ще стане първият португалски отбор, който ще пусне на пазара на криптовалути свой токен за феновете си, съобщи Ройтерс.

"Следим с голямо внимание дигиталните активи. Това е пазар, който започва да придобива все по-голямо влияние във футболната индустрия. Бенфика непрекъснато се стреми да търси и да намира положителния опит за своите фенове", коментира изпълнителният директор на клуба Домингош Соареш де Оливейра.

Ръководството на Бенфика ще използва услугите на специализираната блокчейн-компания Socios.com за дигиталната монета с клубната марка.  

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите си да гласуват за някои по-маловажни решения, свързани с любимия им тим, да получават специални бонуси и привилегии, да участват в различни промоции на клуба, да имат предимство при закупуване на билети и др. 
  
Много футболни клубове вече пуснаха свои токени за привържениците си като нов източник за приходи. Socios.com, който осигурява дигитални монети за Манчестър Сити, Барселона, Пари Сен Жермен и други водещи отбори, обяви, че през 2021 година те са генерирали приходи на партньорите си в размер на почти 200 милиона долара.  Токените могат да се търгуват на специализираните криптопазари.

Бенфика има известни финансови затруднения, след като обяви най-лошия си финансов резултат в последните 11 години за сезон 2020/2021 със загуба в размер на 17.4 милиона евро, което до голяма степен се дължи на пандемията от коронавирус. Завръщането на феновете по стадионите през миналата есен, обаче, не помогна на клуба, който съобщи, че загубите са нараснали до 31.7 милиона евро за първата половина от кампания 2021/2022.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS