Данъчните инспектори са влезли в офисите на няколко португалски отбора, сред които грандовете Бенфика, Порто и Спортинг Лисабон като част от разследване за данъчни измами и пране на пари в особено голям размер.

От полицията съобщиха, че се разследват 76 различни сделки, а в операцията участие са взели над 180 полицаи, 101 данъчни инспектори и 16 магистрати.

Португалската прокуратура кръсти процеса като „Операция извън футбола“.

Разследваните сделки са от 2016 година насам, като се предполага, че става дума за пране на пари от страна на клубове и агенти в особено големи размери. За момента властите не изнасят повече данни около започналите проверки.

„Разследването се базира на информация, която е постъпила след 2015 година. Участниците са извършили данъчни измами“, се казва в изявлението на прокуратурата.

Тя не разкри кои са отборите, които попадат под нейните удари, но португалските медии твърдят, че това са Бенфика, Порто, Спортинг Лисабон, Спортинг Брага, Витория Гимараеш, Маритимо и Портимонензе.

В допълнение данъчните, полицията и прокуратурата са направили обиски на няколко адвокатски кантори, включително на тези на Карлос Ориорио де Кастор, който представлява супер агента Жорже Мендеш.

Къщата на Мендеш в Порто също е била обискирана от агенти.

Властите в Португалия с масирана акция за пране на пари при футболни трансфери
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS