Бербатов: Първенството да се администрира от ПФЛ, мандатност на президента на БФС

dsport.bg

Димитър Бербатов заяви, че неговата идеята е българското първенство да се администрира от ПФЛ.

Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС и представи някои от идеите си.

„Подготовка за предаване на първенството в два етапа на Професионалната Футболна Лига. Идеята ни е първенството да се администрира от ПФЛ“, коментира Бербатов.

„Липса на стратегия за развитие на българския футбол. За пример румънската федерация. Аз държа контакт с техния президент. Там шефът е по-млад от мен. Промените там текат с пълна сила. Тяхната презентация за развитието е дълга 60 страници. Ние можем само да взимаме пример от тях“, добави той.

„Хубаво е взимаме пример от държави, които са до нас. За това казвам, че всички идеи са добре дошли. Игнориране на възможностите за съдействие от УЕФА. Аз, Стилиян. Би било глупаво да не възползваме от контактите ни в УЕФА. Все неща, които са важни и трябва да им се обърне внимание.“

„Какво предлагаме? Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Това всеки може да го каже, трябва да се направи. Но ние трябва да поемем тази отговорност", каза той.

"Едни от основните приоритети - развитието на ДЮШ. Аз съм тръгнал от там, така че съм съпричастен. Работа с държавата. Повишаване на интереса към футбола в България. Някой трябва да помогне на българските деца. Повишаване на българските съдии, треньори. Борба с уредените и нерегламентирани залагания с българския футбол, расизмът. Теми, които са винаги на дневен ред. Реструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията в прозрачна структура. Трябва да се адаптираме към ситуацията", добави Бербатов.

"Мандатност на президента. Имаш три мандата, това са 12 години, това е достатъчно време да си прокараш идеите. Това не е бащиния", заяви още той.

"Призивът е към клубовете, няма място за страх. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Едно от най-важните неща е, че нашият екип ще ходи при всички клубове. Ще се отиде при всички клубове, да им се сподели програмата ни, идеите ни. Ако има такива сигнали за заплахи, нека да ни се обади", заяви Бербатов.

"Аз мисля, че споделих, че ние сме далеч от това, че знаем всичко и можем всичко. Аз съм далеч от политиката. Не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и, че представям идеите си кое как трябва да се случи, да, може би няма да бъде достатъчно за някои. Не искам да бъде сравняван със Слави Трифонов. Мотивацията, която имаме е да нещата да станат по-добре. Ясно ми е, предизвикателствата са големи. Не знам защо е толкова апетитен БФС. Аз направих добра кариера в чужбина. Ние влизаме с чисти идеи с желанието да подобрим нещата. Искрен съм в това, което казвам. Аз мисля, че съм изградил имидж. Ето, фондацията ми е вече 12-та година. Но аз си трупам опит с нея. Надявам се всичко това да ми е от полза", добави той.

"ТВ правата ще отиват при клубовете, те ще си ги разпределят."

"С екипа работим повече от 6 месеца. Още преди това с Петър Величков сме коментирали как може да подобрим нещата. Още преди това със Стилиян и Мартин сме коментирали. Дали ще дойде моментът, в който ние трябва да поемем нашата отговорност. Трябва правилно да се обмислят нещата, които говорим. Не може всичко да стане за 1 ден. Ние сме в процес на разработне на повечето идеи. Не съм говорил с Боби Михайлов. Не намирам смисъл, това е една спортна битка. Мога да пожелая само успех на всички други. Боби Михайлов е подал оставка. Време е за следващите хора, с новите идеи."

"В крайна сметка, визирайки битка, имам предвид и други кандидати, които са скрити, открити. Аз приемам това като състезание и накрая ще видим кой печели. Мисля, че тази оставка ако тръгне да бъде оттегляна, няма да бъде морално. Отборите искат промяна, тази оставка ще бъде гласувана. Но цялата власт е в клубовете. За това аз съм пред вас с лицето си", заяви той.

"Споделих, че ни чакат едни натоварени дни пред нас. Смятаме, че е нужно да покажем уважението на клубовете, от най-малкия до най-големия. Да изслушаме техните проблеми. Всеки ще има мнение по въпроса кое и как трябва да се направи. Отборите според мен търсят тази промяна, искат да видят кой какво ще предложи. Надявам се и мисля, че ще ги спечелим. Те гласуват, те си избира човекът, който ще ги представлява пред България и света. Това са неща, които са се случвали. Тези клубове не трябва да се страхуват. Ние ме на тяхна страна и не искаме подобно отношение. Има определен страх, щом излезна и по медиите, в която пише, че един кой си клуб не иска да има Конгрес. Мирише ми на страх? Може и губя, може и да спечеля. Ако има заплашване през определени хора, обръщайте се към нас."

Бербатов обяви кандидатурата си, Стилиян Петров и Мартин Петров влизат в екипа му и ще са част от Изпълкома (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ