Берое: Не е нормално да се връщаме 30 години назад и да толерираме насилие по трибуните и извън него

dsport.bg

Ръководството на Берое излезе с официална позиция след инцидента вчера в Перник, при който фенове на домакина Миньор атакуваха запалянковци на Берое с предмети, а след това изпочупиха автомобилите на старозагорци.

Ето какво написаха от клуба.

Ръководството на ПФК „Берое“ счита за необходимо да излезе с официална позиция, относно случилото се на вчерашния двубой с „Миньор“ (Перник) от турнира за Купата на България .

Организираното пътуване на нашите фенове за въпросния мач бе предварително обявено и за него бяха уведомени съответните органи на реда. По време на целия път до Перник нашите привърженици бяха съпровождани от патрулна кола на МВР. По надлежния ред бе запознат и Димитър Христов, който е експерт „Връзка с привържениците“ към БФС. Той бе предупреден за нашите очаквания, че тези наши фенове ще бъдат замеряни с камъни, което няма да бъде прецедент за този стадион .

Феновете и футболистите на „Берое“, като едно цяло, бяха подготвили специални тениски и транспарант, които изразяваха подкрепа за доброволците от Перник, помогнали за намирането на малкия Сашко. Всичко това говори за отношението на нашия клуб към отговорните хора от града. Ние имахме само добри намерения, въпреки очакванията ни от домакинската публика, която неведнъж е демонстрирала своето отношение не само към нас.

Всичко това следва да покаже, че ние очаквахме „Миньор“ (Перник), като домакин на мача и организатор на спортното събитие, да вземе необходимите мерки за предотвратяване на всякакви опити за хулиганско и откровено агресивно поведение спрямо нас, осигурявайки достатъчен брой служители на реда. За съжаление, това не се случи и всички станахме свидетели на точно обратното.

Още преди започване на двубоя активно подкрепящите фенове на „Миньор“ направиха опит да стигнат до сектора за гости и да атакуват привържениците на „Берое“, които бяха на стадиона. В този момент ясно си пролича, че охраната за мача не е на необходимото ниво и със сигурност броят на представителите на МВР не е достатъчен. Дори и в този момент нищо от организацията на мача не се промени.

Атакуването на гостуващата публика с камъни, дървета и всякакви подръчни средства в средата на второто полувреме бе кулминацията в тях.

За нас, последвалата реакция, която видяхме не съответстваше на нивото на двубоя. Пропуските в организирането на мача ясно си проличаха и за нас това не е нормално. Не е нормално да се връщаме 30 години назад и да толерираме насилие по трибуните и извън него. Не е нормално условията на стадион в България да не отговарят на нужните изисквания за безопасност, заложени в наредбите на БФС и Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Ще коментираме и последвалата ситуация, за която стана известно едва след края на срещата. Когато феновете на домакините видно, масово и съвсем целенасочено взеха да напускат стадиона десетина минути преди края на мача за всички трябваше да бъде ясно, че те не се прибират, за да гледат двубоя между Полша и Саудитска Арабия. Те просто отидоха и нанесоха безпрепятствено сериозни щети по автомобилите на нашите фенове, което за нас е посегателство и към личната собственост.

Настояваме съответните органи на БФС да вземат необходимите действия и наложат нужните санкции, които да отговарят справедливо на случилото се преди, по време и след мача вчера.

С такива действия няма как да върнем децата по трибуните и ПФК „Берое“ за пореден път осъжда хулиганските прояви.

Кметът на Перник спира парите за Миньор

Ексцесии в Перник! Феновете на Миньор нападнаха тези на Берое, има ранени (ВИДЕО)

Феновете на Миньор изпочупиха колите на тези на Берое

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още