БФС опроверга отправените обвинения

dsport.bg

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов изнесе информация относно повдигнатите въпроси за това при какви условия и процедури централата подписва договорите с фирми.

„Полицията в момента извършва проверка. Няма нищо страшно и неприятно. Не е хубаво това, което изживяват колегите в момента, тъй като в БФС работят много млади и интелигентни, отдадени на футбола хора. Всички тези събития, които се случват се отразяват много неблагоприятно на тяхната психика“, сподели в началото Попов.

„Темата на пресконференцията е медийни разследвания във връзка с част от дейността на БФС. Три са основните теми, които се коментираха. Първата е договорите за футболните екипи. Ще се спра на всяка една от тези три теми. Това е една програма за развитие на детския футбол, която се води повече от 15 години. Аз когато започнах работа в БФС, я заварих като действаща програма. Ние търсим най-добрата цена, за която ще получим съответното качество. Търсим фирмата производител да изпрати всичките екипи в 28 области. Минимум два турнира има във всяка област. Ние нямаме такъв потенциал като логистика, за да пренесем всички тези топки и екипи в тези 28 области, Всичките договори са направени по този ред. Всичките договори са отчетени пред Министерството на спорта. В два от случаите върнахме незначителна сума пари, тъй като от министерството не приеха нашите разходи. Договорите се сключват с фирми, като се преглежда преди това тяхното актуално финансово състояние. Към момента на сключването на договорите и приемането на стоките фирмите са действащи, с посочените лица, които я представляват и няма друг начин, по който да се провери тази фирма. Фирмата е в търговския регистър и е със седалище в България. Цинично е да се смята, че хората, които работят в БФС няма да направят най-доброто за децата футболисти. Те са нашето бъдеще. Не мога да приема манипулативни твърдения или твърдения извадени от контекста, с които се внушават недобросъвестни практики в БФС спрямо децата“, сподели изпълнителният директор на БФС.

„Втората тема е за обучението на децата, която бе коментирана от г-н Фурнаджиев. Там по същия начин избираме доставчиците. На нас ни трябва хотел, тъй като децата се събират на лагери. Трябва ни терен, на който те да тренират. Избираме хотели поне четири звезди. Децата заслужават най-доброто. Отнасяме се отговорно към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-доброто, най-добрата храна, най-добрите лекари.

Във всички договори, които сме сключили всички тези изисквания са записани. Ние се съобразяваме с пазарните цени“, добави той.

„Третата за тренировъчните игрища на комплекс „Черноморец“. Всеки договор има име и съдържание. Договорът е за отдаване под наем на три тренировъчни терена. Те се използваха за тренировките на 16 отбора по време на Евро 2015. Тези отбори заслужават най-доброто. Ние не може да ги пуснем да тренират на терени, които не са в добро качество. Посоченият договор включва наемането на терените на комплекс „Черноморец“. Това са над 100 тренировки. След като извадим ДДС-то се получава, че плащаме по 2000 лева на тренировка. Освен използването на тренировъчния терен, една тренировка включва използването на съблекалните, използването на консумативите. Трите тренировъчни терена съществуват.“

„Тези 33 хиляди екипа са за целия период. На година купуваме много по-малко. Всяка оферта се равнява на конкретни параметри. Цената трябва да бъде сравнена с качеството, което изисква БФС. Националната футболна база е за националните отбори. Първият терен се пази за мъжкия национален отбор. За мъжете цената е доста голяма. При нивото на заплатите в БФС екипът, който е събран е великолепен. Аз не виждам притеснения. Никой от футболния съюз няма да скрие документ или да го унищожи. Притеснения във футболния съюз няма. Вещи, книжа и информационни данни, които могат да имат отношение към извършваната от прокуратурата проверка. Не знам какво изземват. Накрая ще бъде изготвен протокол и след това ще стане ясно. Не са ми казали искам протокол или искам това. Аз нямам информация дали се търсят документи и в Министерството на спорта. Предполагам, че и те ще отговарят по някакъв начин. Ние считаме, че доброто име на БФС е засегнато по недобронамерен начин. В тази връзка бих подсетил, че искаме първия репортаж.“

„Да, парите са компетентно изхарчени. Оценката на УЕФА е една от най-добрите за проведеното първенство. Нямаме никакви оплаквания. Струва ми се, че всичко е, както трябва да бъде направено. Този турнир е не само на футболния съюз. Това е в интерес на България и реклама на страната.“

„МВР има право да върши проверки. Ако те извършват конкретни физически лица за нарушения, сигурно ще го обявят. Институцията футболен съюз няма как да бъде разследвана, защото тя е юридическо лице. Ако има лице, което е извършило нарушение, то трябва да си понесе отговорността“, каза още Борислав Попов.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още