Бивш играч на Гуардиола: Той не се интересува от човешките отношения

Емил Евтимов Емил Евтимов

Любопитно мнение за методите на работа на Пеп Гуардиола изказа Мехди Бенатия. Мароканецът игра две години под ръководството на испанеца в Байерн Мюнхен - между 2014 и 2016.

И докато за качествата на Гуардиола като треньор Бенатия имаше само суперлативи, то за човешките му такива мнението на централния защитник е доста по-различно.

"Той е може би най-добрият тактик в света. Бях на 28 години, когато пристигнах. Както си мислех, с много футболни знания. Но въпреки това при него всеки ден чувствах, че откривам нещо ново за футбола", споделя в интервю за "Радио Монте Карло" футболистът, който в момента играе за Ал Духаил в Катар.

Мароканецът признава, че Гуардиола го е развил много и по отношение на владението на топката. "Той ти показва как да позиционираш тялото си, как да контролираш така топката, че рамената ти да са широко отворени към играта. Тактически той винаги се стреми към предимство в халфовата линия, иска да играе. Две години с него не направих нито един спринт. Един ден дори го попитах: "Но тренер, никога ли няма да правим силова тренировка?' Той отговори: 'Защо? Моят отбор притежава топката, така че тичаме с топката."

Относно човешките отношения на Гуардиола, Бенатия сподели: "Това е мнението, което много хора споделят. Гуардиола не обръща особено голямо значение на човешките отношения. Той казва, че е така, защото в миналото е бил разочарован. На мен ми каза: 'Купих те, исках те. Имаш тези и тези качества. Нуждая се от това, ще ти помогна да развиеш това и това. Ти си тук да правиш това, което ти кажа, но не сме тук, за да ставаме приятели."

Бенатия споделя, че това е водело и до конфликти. "Напуснах Рим с Руди (Гарсия). Не бяхме приятели, но имахме чудесни отношения. Същото с Гуидолин (в Удинезе). Но с Пеп не. Той е шефът, този, който решава, този, който казва как трябва да играеш. Веднъж спонтанно му казах: "Ти ме купи за 30 милиона, значи имам качества. Щом си ме взел, за да ме променяш, значи трябва да потърсиш за някой друг."

Гуардиола: Помогнахме на Ливърпул, а сега трябва да ги гоним

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още