Бившият финансов директор на ФИФА Маркус Катнер ще бъде изслушан по делото за корупция срещу бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и бившия президент на УЕФА Мишел Платини. Информацията бе потвърдена от съда в Белиндзона, където миналата седмица започна дългоочакваният процес.

Блатер и Платини са съдени за присвояване на 2 милиона швейцарски франка, които ФИФА е дала на Платини през 2011 година за работата му в периода от 1998 до 2002 година като съветник на световната централа. За случая се разбра през 2015 година.

Двамата футболни функционери многократно заявиха, че са невинни и че не са извършили нищо нередно, като Платини добави, че това е "политически мотивиран случай", чрез който се е целяло отстраняването му от надпреварата за президентския пост на ФИФА, който в момента се заема от бившия генерален секретар на УЕФА и пряко подчинен на Платини Джани Инфантино.

През миналата седмица бившият прокурор Оливие Торман каза, че властите са били информирани от Катнер за плащане, свързано с разследването срещу ФИФА от 2015 година.

Преди две години Маркус Катнер бе изваден от футбола за период от 10 години заради нарушаване на етичните правила на ФИФА.

Свидетели по делото срещу Платини и Блатер ще продължат да бъдат изслушвани до 22 юни, а на 8 юли се очаква съдебното решение по случая.

Сеп Блатер: Двата милиона към Платини бяха забавени заплати

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS