Новият селекционер на мъжкия национален отбор на България по волейбол Джанлоренцо Бленджини бе представен днес официално от Българската федерация по волейбол. Италианският специалист подписа договор за 3+2 години, а голямата цел, която му е поставено от БФВ е да класира България за участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028 година.

Бленджини заяви, че иска отдаденост на 100% от волейболистите и подчерта, че предпочита да работи със състезатели, които имат по-малко възможност, но ще носят герба на България с гордост на гърдите си, отколкото с такива, които са с по-добри спортно-технически възможности, но отклоняват поканата за националния отбор.

“Благодаря, за интереса и представянето, което ми направи президента на БФВ Любо Ганев. Изключително доволен съм ли съм да бъда тук сега. Вярвам, че когато има такава воля на ръководството на федерацията може да постигнем целите си. Благодаря на Любо Ганев, Давид Давидов, Николай Иванов и всички, което успяха да ме привлекат за тази кауза. Щастлив съм, че имаме обща цел и се надяваме Да имаме успехи заедно!”, заяви Джанлоренцо Бленджини при представянето си в София.

“Важен успех! Радвам се че изградих щаб, който е на добро ниво, и да постигнем целите си заедно с Франческо Кадеду, Данаил Милушев и Христо Цветанов и останалите хора от щаба ми”, добави Кико Бленджини.

“Добрият ни екип е в основата да следваме целите си! Комплименти, към федерацията за подмладяване на отбора Имаме 5-годишен цикъл. И имаме възможност още от сега да работим, за да се стигне до желано класиране за ЛА 2028. Това бе и мотивът, който натежа при мен да приеме предложението на България! Можех да продължа пътя си с голяма клуб като Лубе, но приех да бъда част от един младо отбор, който мечтае за успехи!", заяви новият национален селекционер на българския тим по волейбол.

"За да навлезем в конкретика. Имаме група от талантливи млади играчи с резултати при подрастващите. Една част от тях може да се прелеят в мъжкия отбор. Имаме и играчи, които играят на клубно ниво и да помогнат. Искам пълната отдаденост на всички хора, които участвате. Саможертва на всички играчи. Ние ще трябва да преценим това лято, с кои хора ще трябва да продължим. Тези играчи, с които стартираме това нещо. Тези играчи трябва да знаят, че не ги чакат само приятни неща. Те трябва да са отдадени на 100%, за да постигна това ,което сме си поставили за цел”, добави Бленджини.

„Искам да благодаря на хората преди мен – Ники Желязков, Пламен Константинов, които са работили с националния отбор, защото всеки един от тях е дал своя принос и е направил така тези играчи да имат потенциал. Нашата цел е волейболистите да показват желание, отдаденост и мотивация както в тренировките, така и в мачовете, но преди всичко трябва да бъде ясно, че ако волейболистите не показват тези качества, няма да са в националния отбор“, заяви Бленджини.

„Отборът, който ще използваме във VNL ще бъде сформиран основно от играчи, които участваха на олимпийската квалификация. Разбира се, ще има и изключения. Но в контекста на това, за мен и федерацията важното ще е, че хората, които дойдат в националния отбор, ще искат да тренират, да страдат, да се жертват", коментира още той.

"Има нещо, което не мога да разбера. Има състезатели в активна възраст, които отказват да играят в националния отбор или да отклоняват поканата с думите, че ще се включат следващата година. Имаме нужда от хора, които да са отдадени. ние трябва да влезем в огъня, но целата е участие на Олимпийските игри през 2028 година в Лос Анджелис. Категоричен съм, че ще работя с хора, които имат желание и ще бъдат отдадени. Ще търсим състезатели, които с чест и гордост ще носят герба на България", каза националният селекционер.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS