Близо 600 млади гребци вече са заявили участие за Световното първенство в Пловдив

8-10 млн. евро са очакваните приходи за България от домакинството на състезанието

dsport.bg

594 гребци от 17 държави са заявили до момента участие в Световното първенство по гребане за юноши и девойки, което ще се проведе от 11 до 15 август в Пловдив. Това обяви председателят на Организационния комитет Иван Попов. С най-големи отбори са Германия – 86 гребци, САЩ – 77 гребци и Италия – 75 гребци.

Прогнозата на икономическите анализатори на FISA е, че Световното първенство по гребане за юноши и девойки през август ще донесе приходи в страната и в града за 8 -10 милиона евро, съобщи още Иван Попов.

На последните контроли на българския национален отбор са взели участие 17 състезатели, шестима от които са покрили нормативите. Това са Иван Табаков и Иван Йорданов от клуб „Хеброс“, Стефан Мутич и Васил Шунтов от гребен клуб „Армеец“, Цветомир Боринов и Иван Николов от ЦСКА.

„За много от талантливите ни млади гребци това ще бъде първо състезание за последните две години, каза проф. Николай Попов - член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане. - Единствената възможност да „си сверим часовниците“ е предстоящата международна регата в Блед през юни. В оставащите месеци в отбора може да бъдат включени още млади състезатели, но всичко зависи от формата, която постигнат.“

Според съвместно разработените от Организационни комитет и Световната федерация по гребане (FISA) противоепидемични мерки всеки участник в регатата трябва да представи отрицателен резултат от PCR covid-19 тест, не по-стар от 72 часа от пристигането му на място. Състезателите и техните щабове трябва да носят непрекъснато маски с изключение на времето, когато са в лодката, на велоергометър или при хранене, както и да спазват дистанция помежду си. Всички условия ще бъдат обяснени на спортистите и длъжностни лица в уебинар, който ще бъде организиран преди пътуването до събитието. Всеки, който не се придържа към условията ще бъде дисквалифициран.

„Пловдив е доказал възможностите си като организатор на най-големите гребни състезания. Различното сега е, че ще бъдем по-взискателни с противоепидемичните мерки“, заяви кметът на града Здравко Димитров.

Той припомни, че през последните 8 години Пловдив е бил домакин на 8 от най-големите състезания по гребане в света, а за предстоящото е бил избран в конкуренцията на 4 града от САЩ и Европа, които също са искали да станат домакини.

През 2021 година Община Пловдив е вложила близо 100 000 лева за подмяна на гребни съоръжения и за ремонт на голямото информационно видеотабло на финала на Гребния канал, обяви заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Първи у нас пристигат отборите от държави извън Европа, за да имат време за адаптация към „най-бързата“ вода в света – тази на гребния канал в Пловдив, където са поставени 14 световни рекорда за всички възрастови групи.

Новозеландските гребци ще започнат тренировки още на 31 юли, канадците и японците  – на 2 август, а американците – на 5 август. Тридесет и двамата гребци от отбора на Холандия пристигат точно ден преди състезанията и веднага се включват в гонките. Крайният срок за заявки за Световното първенство е до края на юни тази година и се очаква участниците да се увеличат с още 100-150 гребци.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още