Легендата Звонимир Бобан реши да напусне УЕФА, след като имаше сериозни разногласия с Александър Чеферин относно удължаването на мандата на словенеца на поста президент на футболната организация на Европа.

Хърватинът обясни всичко в отворено писмо.

„Говорих с президента на УЕФА за проблема, който възникна по време на последното заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА в Хамбург. Става дума за предложение за промяна на устава на УЕФА, за да се позволи на Александър Чеферин на следващия конгрес на 8 февруари в Париж, нова кандидатура след този мандат, който трябваше да му е последен”, написа легендарният хърватин.

„След като изразих най-голямата си загриженост и пълното си несъгласие с метода и самото предложение, президентът отговори, че за него няма правен или морално-етичен проблем - и че той без съмнение ще продължи с тази, според мен, катастрофална идея..”, добавя Бобан.

Парадоксално, Чеферин беше този, който предложи и стартира пакет от реформи през 2017 г., които трябваше да защитят УЕФА и европейския футбол от „лошото управление“, което беше начинът на действие на старата, корумпирана и вече обвинявана толкова много пъти система.

Основните две точки на реформите бяха, че нито президентът, нито членовете на Изпълнителния съвет могат да се кандидатират за длъжност повече от три пъти (12 години), както и беше въведена възрастова граница от 70 години за всички членове на Изпълнителния съвет.

Това беше епохално нещо за футбола. С тази постъпка Чеферин спечели уважението на цялата футболна общност и се превърна в безспорен морален авторитет, а за мнозина и пътеводител към по-добър и по-прозрачен футбол. Неговото отклонение от тези ценности и промените в основните реформи са трудни за разбиране, особено в това деликатно футболно време.

“Много добре разбирам, че нищо не е идеално, най-малко аз. И знам много добре, че много пъти трябва да приемем логиката на компромиса, но ако трябва да приема такова трудно и погрешно решение и да обърна главата си, бих се противопоставил на принципите и общите ценности, в които съм дълбоко вярвам. Не играя никакъв герой и знам много добре, че мнозина са на същото мнение - може би наивно, но със сигурност правилно”, продължи Бобан.

„През тези три години отношенията и сътрудничеството с Александър и всичките ми колеги в УЕФА бяха отлични – благодаря им за това, желая им всичко най-добро. Съжалявам и ми е мъчно, но напускам УЕФА...”, завършва Бобан.

Чеферин реши да реагира и се сбогува с хърватина с три изречения през официалния сайт на УЕФА.

„УЕФА би искала да обяви по взаимно съгласие напускането на Звонимир Бобан от организацията. Бобан се присъедини към организацията през 2021 г. като ръководител на футбола и инициира няколко значими проекта в техническото развитие, включително създаването на Футболния борд на УЕФА и Младежкия футболен форум. УЕФА благодари на г-н Бобан за всеотдайната му служба и му пожелава успех в бъдещите му начинания.“

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS