БОК проведе годишното си Общо събрание

dsport.bg

На днешното редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет отчетоха една паметна година в историята на олимпизма у нас. В периода се състояха честванията на 100-годишнината на БОК, събитията бяха почетени лично от президента на МОК Томас Бах и редица влиятелни личности на световния спорт. 

"Честването на знаменитата годишнина даде възможност отново да отдадем заслуженото и да благодарим на всички спомогнали за олимпийската слава и просперитет на България. Томас Бах пристигна специално да ни поздрави за юбилея и даде много висока оценка за дейността и авторитета на БОК и на олимпийското движение у нас. И нещо, с което много се гордея – най-накрая България официално получи признание лично от президента на МОК, че е сред основателите на модерните олимпиади като държава-участник на първите игри в Атина 1896 г. Престижно е, че страната ни вече има позиции в ключови структури на МОК, това е признание за българското олимпийско движение", каза пред делегатите председателят на БОК Стефка Костадинова.

Изтъкнато бе и българското представяне на Европейските игри в Краков-Малополска и на Европейските олимпийски фестивали. От Полша българските състезатели спечелиха 12 отличия, три от които златни, а през цялата година младите спортисти записаха авторитетни класирания по цял свят.

"Сега първостепенна задача е спечелването на максимален брой олимпийски квоти за Париж, което става все по трудно при засилената конкуренция и затегнатото сито. БОК оказва пълно съдействие в подготовката и в стартовете на водещите ни състезатели. Вярвам, че след огромния успех в Токио, сега във френската столица отново ще имаме щастието да чуем българския химн, при това не веднъж", обяви още Костадинова, преди да благодари на екипа си в БОК, на помощните звена и на цялата ни олимпийска общност за силната ангажираност и отдаденост на идеите на олимпизма.

Общото събрание на БОК прие трима нови членове, като одобри молбите на инвидидуалните Боран Хаджиев и Слави Бинев плюс на Българска федерация по крикет, като отговаряща на всички изисквания. 

Делегатите на Общото събрание на БОК приеха Отчета, който подробно анализира представянето в отделните спортове. Гласувани бяха също така счетоводен отчет, одит и доклад на Контролния съвет. Приети бяха Програмата на БОК за 2024-а и Бюджетът на БОК за 2024 година. Делегатите почетоха със ставане на крака и едноминутно мълчание паметта на българския патриарх Неофит.

В края на форума Стефка Костадинова благодари на досегашния ректор на НСА проф. Николай Изов и на бившия служебен спортен министър Весела Лечева, като поздрави новия ректор на НСА проф. Красимир Петков, след което още веднъж пожела успех на всички български спортисти по пътя към Париж и на самата олимпиада във френската столица това лято. Летните олимпийски игри започват на 26 юли и ще продължат до 11 август. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ