Българският олимпийски комитет внася жалба в Международния олимпийски комитет заради ощетяването на тежкоатлета Христо Христов във вчерашното състезание в категория до 109 килограма на олимпийския турнир по вдигане на тежести в Токио.

Съдиите и два килограма лишиха Христо Христов от медал в Токио

Последният опит на Христов в изтласкването на 222 килограма първоначално беше признат с 2:1 съдийски гласа, но в последствие не беше зачетен след две преразглеждания от журито на надпреварата и българинът остана с 219 килограма в движението, което го лиши от потенциален бронзов медал.

Минути след края на състезанието председателят на БОК Стефка Костадинова се обади то телефона, за да поздрави 20-годишния Христов за представянето му и да го утеши, след като той остана пети само на 2 килограма в двубоя по-малко от третото място.

"Българският олимпийски комитет изразява силно възмущение относно начина, по който щангистът Христо Христов бе лишен от възможността да спечели медал на олимпийските игри в Токио. Категорично смятаме, че българският състезател бе ощетен, което повлия на класирането му. Подобни реферски отсъждания не кореспондират с основните ценности, заложени в спортните надпревари - равнопоставеност, честна игра и феърплей. Не приемаме основанията, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен", се казва в изявлението на БОК.

Днес в 14.00 часа местно време генералният секретар на БОК Белчо Горанов ще внесе официалната жалба до спортния директор на МОК Кит Маконел. В нея, наред със сезирането на МОК за случая, се настоява Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) да приведе своите правилници в съответствие с базисните спортни принципи, за да се предотвратят в бъдеще подобни ощетявания на състезатели от съдийския апарат.

Треньорът Иван Иванов за съдийската тесла в щангите

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS