Ботев Пловдив показа учредителен протокол от 1907 година

dsport.bg

Сдружение ПФК Ботев, което реално е собственик на футболния клуб показа днес на футболната общественост в Пловдив документи, които разкриват подробности за прохождането на футбола под тепетата.

Събитието се проведе в Историческия музей в Пловдив. На него бе показан учредителен протокол на клуба от 1907 година, като учредяването обаче не е био одобрено от съда. 

Този протокoл показва, че футбол в Пловдив е имало преди 12 март 1912 година. Така те са били вече второ поколение ботевисти. Този протокол обаче е признат от съда през 1939 година.

Това е било и първия отбор на Ботев, който първоначално е играл на поляна, а през 1909 година се мести на терен на мястото, където в момента е Хуманитарната гимназия и се е казвала Ботева поляна.

През 1910 г под тепетата пък се провежда първия футболен турнир, награда в който е кожена шита футболна топка, донесена от Гърция, където пък е докара от родината на футбола Англия.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още